Petr Holub: Velikonoce nešťastných ekonomů

10. duben 2020

Ekonomové si na krizi zvykají, koneckonců mohou vymýšlet stále nové a nové prognózy, jak na nás ten zákeřný koronavirus dopadne.

Někdy ale zatrne i těm nejcyničtějším národohospodářům. Mnohým se to muselo stát, když bývalý šéf americké centrální banky Ben Bernanke prohlásil, že ve druhém čtvrtletí klesne americká ekonomika až o 30 %.

Čtěte také

Kdyby to řekl někdo jiný – nakonec existují různé katastrofické předpovědi –, tak se nad tím dá pokrčit rameny. Jenže Bernanke je na slovo vzatá autorita. Byl to právě on, kdo v roli šéfa centrální banky čelil velké krizi v letech 2008 až 2009, ukázal, že je mužem na svém místě, a zabránil dlouhodobé recesi celého světového hospodářství. Je to vážné, když právě tento člověk hovoří o velkém propadu.

Pod vlivem Bernankeho zprávy začne člověk sledovat další předpovědi, a tak se dozví, že Němci dosud věří, že propad ve druhém čtvrtletí nepůjde pod 10 %. Vyhlášení experti konkrétně spočítali předpověď, že hospodářství zpomalí o 9,8 %. Němci jsou tedy střízliví, všechno mají, nebo aspoň chtějí mít pod kontrolou – a pád o 10 % se dá ještě pod kontrolou udržet.

Dobrodružnější odhad nabídl poslancům Karel Havlíček, vicepremiér české vlády, podle kterého se ve druhém čtvrtletí z ekonomiky ztratí 600–700 miliard korun – to znamená polovinu dosavadního výkonu.

Křesťanský svět neztratí naději

Čtěte také

Politici rádi přehánějí, protože na rozdíl od expertů sledují politické cíle, přesto se nikdo proti vicepremiérovu odhadu neozval, takže nutně vzniká dojem, že i u nás to bude hrozné.

Zmíněné předpovědi přirozeně vyvolávají otázku, kde v těchto dobách vůbec hledat naději. Ovšem Česko je křesťanská země, aspoň je zvykem o něm tak mluvit, proto je právě v těchto dnech naděje blízko. Nastávají totiž velikonoční svátky a ty jsou, jak známo, svátky zmrtvýchvstání Krista.

Připomíná se tím nábožensko-historická událost, kdy Boží syn a zakladatel nového náboženství byl na Velký pátek ukřižován a zemřel. Pro jeho učedníky a následovníky to musela být mnohem otřesnější událost, než pro svět dnes znamená koronavirová krize. Ze zoufalství je však v neděli vytrhla zpráva, že Kristus vstal z mrtvých. Nešlo jen o to, že žije, ale dokonce přemohl smrt – to do té doby byla nevídaná věc.

Petr Holub, týdeník Echo

Dnes nežijeme v Palestině na přelomu věků, ani se o náboženství nijak zvlášť nezajímáme. Přesto nás velikonoční zpráva učí, že i ta nejhorší událost může vést k neočekávanému osvobození a vzestupu. Dnes jde skutečně jen spekulovat, jak konkrétně dojde k obnovení sítí hospodářského života. Dost možná ale bude v základu obratu k lepšímu fakt, že křesťanský svět neztratí naději. A nejde vyloučit, že právě ve velikonoční perspektivě se Bernanke vůbec odvážil své varovné předpovědi.

Autor je komentátor serveru Echo24

autor: Petr Holub
Spustit audio