Petr Hartman: Generálem proti Zemanově vůli se stal nejenom Koudelka, ale také Landsfeld

10. květen 2023

Když v říjnu loňského roku jmenoval prezident republiky Miloš Zeman nové generály, jednomu návrhu vlády nevyhověl. Pokud by váš tip zněl, že odmítnutým byl ředitel BIS Michal Koudelka, nebyla by to pravda. Fialův kabinet si byl vědom toho, že předkládání jeho jména by bylo zbytečným plýtváním sil.

Miloš Zeman ho do té doby vyškrtl ze seznamu kandidátů hned sedmkrát. Proto vláda Koudelku v říjnu loňského roku nenavrhla a počkala na vypršení Zemanova prezidentského mandátu.

Čtěte také

Koudelkovu roli odmítnutého adepta tehdy převzal Tomáš Landsfeld. Pro většinu veřejnosti nepříliš známé jméno ředitele krajské policie v Olomouckém kraji. Pro ministra vnitra Víta Rakušana a potažmo pro celý kabinet člověk hodný nosit uniformu brigádního generála.

Třeba jako ocenění jeho dlouholeté práce u policie v nejrůznějších funkcích. Například si musel poradit s napětím vyvolaným kauzou Vidkun. Ta se týkala vazeb policistů s podnikateli a politiky. Mělo při ní docházet k vynášení informací z trestných spisů a k ovlivňování vyšetřování některých případů.

Dotace pro penzion Vratislava Mynáře

Tomáš Landsfeld do čela olomoucké krajské policie nastoupil právě v okamžiku, kdy dva vysoce postavení příslušníci této policie skončili ve vyšetřovací vazbě. Dá se říci, že vyhrocenou situaci dobře zvládnul. Proto ho vláda chtěla povýšit.

Čtěte také

Miloš Zeman si to nemyslel. Považoval za vyloučené, aby se generálem stal člověk, který se v minulosti dopustil přestupku. Tím bylo usednutí za volant pod vlivem alkoholu. Mělo jít o jeho zbytkové množství z předešlého večera. Za něj následoval odpovídající trest ve formě vysoké pokuty a zákazu řízení. Tomáš Landsfeld se tohoto prohřešku dopustil v roce 2014.

Zhruba o osm let později to bylo použito jako záminka, proč ho nejmenovat. Skutečný důvod mohl být jiný. Nejenom v případě generálů, ale také profesorů, ministrů a soudců se opakovaně ukázalo, že šlo svým způsobem o vyřizování si účtů Miloše Zemana s některými kandidáty. Tomáš Landsfeld by mohl patřit mezi ně.

Olomoucká krajská policie se totiž zabývala dotací pro penzion Vratislava Mynáře. Při své práci dospěla k závěru, že došlo k dotačnímu podvodu a poškozování finančních zájmů Evropské unie. Proto začala stíhat tehdy vedoucího kanceláře prezidenta republiky.

Petr Hartman, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

Objevily se dohady, že pravý důvod nejmenování Tomáše Landsfelda generálem mohl být jiný než dávno odpykaný přestupek. Ostatně snaha Miloše Zemana zajistit ukončení trestního stíhání Vratislava Mynáře v této dotační kauze mohla podobné spekulace spíše posílit.

V květnu roku 2023 už to není podstatné. Zemanův nástupce Petr Pavel nespatřuje překážky ve jmenování Tomáše Landsfelda. Proto ho 8. května povýšil do hodnosti generála. Stejně jako Michala Koudelku, byť u prvně jmenovaného to nevzbudilo velký zájem médií.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Hartman
Spustit audio