Ondřej Konrád: Kdo si počká aneb Koudelka napoosmé generálem

8. květen 2023

Bývaly časy, kdy Miloš Zeman za svého prezidenství nemohl leckomu přijít na jméno. Z různých příčin a důvodů. A i u osob, které si přitom nemohly být vzdálenější. Jako někdejší majitel OKD Zdeněk Bakala, na což výborně slyšeli Zemanovi nejen severomoravští voliči, a literární historik Martin C. Putna. Který veřejně brojil proti Zemanovu prvému zvolení a i pak ho nikterak nešetřil.

Za což Zeman mstivě odmítl Putnu jmenovat profesorem a musel tak nakonec učinit ministr školství. Shodou okolností nynější premiér Fiala. Takže šlo o případ jasně osobní a hlavy státu nedůstojný.  

Novičok a Vrbětice

Čtěte také

Ale asi nejsilnější a nejviditelnější byla exprezidentova nechuť vůči řediteli BIS Michalu Koudelkovi. Jehož celkem sedmkrát neuvedl do hodnosti generála. I když to setrvale a částečně už pak ze sportu a trochu i zlomyslně navrhovaly minulé vlády. Počínaje květnem 2018.

Nedlouho před tím totiž Zeman zaúkoloval BIS k dodání důkazu, že se v ČR vyráběla látka novičok, užitá k pokusu o vraždu někdejšího „double špiona“ Skripala ve Velké Británii. Podle kuloárních informací tím snad dokonce podmiňoval Koudelkovo povýšení. Jenže BIS nic takového nezjistila. A to Zemana, zpochybňujícího vinu ruských agentů přu útoku v Salisbury, k radosti Kremlu nad takovým počínáním představitele členské země EU a NATO, rozladilo nebývale.

Koudelkovy podřízené označil bezprecedentně za čučkaře a obouval se do BIS, varující ve výročních zprávách nad aktivitami rozvědek Ruska a Číny u nás, při každé příležitosti. Pokoušel se později také relativizovat označení ruské služby GRU za původce vrbětické exploze. Při níž přitom zemřeli dva občané státu, jehož byl Zeman nejvyšším ústavním činitelem.

Čtěte také

A k čemuž došla BIS v koordinaci se zahraničními bezpečnostními službami asi těžko zpochybnitelně. I když kauza dosud nebyla definitivně uzavřena. Zkrátka válka mezi Zemanem plus jeho nejbližším pracovním okolím na Hradě a BIS byla tuhá. Nicméně, kdo si počká, ten se dočká.

Diametrální rozdíly

Protože pokud se snad Zeman druhdy zařekl, že se Koudelka stane generálem jen přes jeho mrtvolu, pak to vlastně nyní dochází naplnění. Byť samozřejmě symbolickému. Až když se Zeman stal, jak se říká, mrtvolou politickou. Zdraví nechť mu samozřejmě slouží. Ovšem jakoby naschvál se tak děje přesně dva měsíce po odchodu z Hradu.

Ondřej Konrád, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

A pokud jde o výkon prezidentské funkce, není to zdaleka jedinou a poslední věcí, v níž dochází k diametrální změně. Kupříkladu na mezinárodním poli byl Petr Pavel během oněch pouhých dvou měsíců mnohem aktivnější, než jeho předchůdce za několik posledních let. A společné mají asi jen to, že se Pavel nechystá do Moskvy nebo do Pekingu, kam by i Zeman, pokud by byl ještě prezidentem, dnes jen těžko letěl.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.