Petr Hartman: Daňový balíček neprojde řádně, tak to vláda zkouší mimořádně

25. říjen 2019

Když to nejde řádně, zkusíme to mimořádně. Tímto sloganem se řídí poslanci napříč politickým spektrem.

Ti, kteří patří k vládní koalici, se momentálně zmiňovaným heslem snaží prosadit tzv. daňový balíček. Část opozice se zase s jeho pomocí pokouší ze sebe setřást nálepku asociálů. Konkrétně lidí, kteří brání zvýšit rodičovský příspěvek a nechtějí přispět ke spokojenějšímu životu rodinám s malými dětmi.

Čtěte také

Řeč je o mimořádných schůzích Poslanecké sněmovny. Na první z nich by se měl projednávat jak tzv. daňový balíček, tak i zvýšení rodičovského příspěvku. V průběhu schůze řádné se totiž Babišově kabinetu nepodařilo dostat k závěrečnému hlasování.

Opozice to pomocí obstrukce nedovolila. Přitom vláda už s příjmy z balíčku počítá ve státním rozpočtu na příští rok. Více peněz potřebuje mimo jiné právě na vyšší rodičovský příspěvek.

Bez růstu daní na to prý nebude mít dostatek financí. Ostatně jak řekl prezident republiky, zdroje jsou. Nejenom z jeho slov, ale také z návrhů vlády je zřejmé, že v kapsách daňových poplatníků. Z nich se musí vytáhnout co nejdříve. Proto by měl být tzv. daňový balíček schválen do konce letošního roku. Obstrukční praktiky, které tomu zatím zdárně brání, má zničit mimořádná schůze.

Obstrukce ve Sněmovně, veto v Senátu

Čtěte také

Její svolání však automaticky neznamená, že vládní většina rychle prosadí svou. Očekává se, že zdržování bude pokračovat a mimořádná schůze může s přerušením trvat řadu dní. Nasvědčuje tomu konání další mimořádné schůze na začátku listopadu.

Tu nesvolala vláda, ale část opozice. Chce na ní oddělit tzv. daňový balíček od zvýšení rodičovského příspěvku. Proti jeho růstu nic nemá a nechce tuto změnu zbytečně zdržovat. Na mimořádné schůzi by proto měla být přijata. Senát by tento zákon neměl vetovat a prezident by ho měl podepsat. Vše by se mohlo stihnout prosadit tak, aby od příštího roku dostávaly rodiny s malými dětmi více peněz.

Totéž nelze tvrdit o tzv. daňovém balíčku. Až se vládě podaří překonat obstrukce ve Sněmovně, narazí v Senátu. Bude potom potřeba přehlasovat jeho veto.

Petr Hartman

Existuje tudíž reálná možnost, že do konce prosince nebude balíček schválen. Vláda by tak mohla zaznamenat výpadek v plánovaných příjmech pro příští rok ještě před jeho začátkem.

Zdroje sice jsou, ale na jejich vytěžení potřebujete povolení v podobě platného zákona. Ten se vládě zatím nepodařilo řádně prosadit a hladce to nepůjde ani mimořádně.  

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Hartman
Spustit audio