Osvobodili část naší země, přesto byla jejich role komunisty zkreslována. Jak se na Američany, kteří přijeli do Čech roku 1945, vzpomíná dnes?

20. květen 2023

Je to už desítky let, a přesto si o té události lidé pamatují i ty největší detaily. V roce 1945 osvobodila jihozápadní část naší republiky americká armáda. To bylo nejprve oslavováno, ovšem několik let potom pošlapáno nastupujícím komunistickým režimem. Definitivní rehabilitace se Američané dočkali až po roce 1989, kdy vznikly plzeňské Slavnosti svobody a další pravidelné připomínkové akce.

Ludmila a Jiří Lavičkovi

Druhá světová válka se chýlila ke konci a američtí vojáci pronikli v dubnu 1945 k Labi. Z druhé strany postupovala Rudá armáda, která zahájila ofenzivu směrem k Berlínu. Po dohodě mezi americkým a sovětským velením byla určena tzv. demarkační čára, která procházela i naším územím ve směru Karlovy Vary – Plzeň – České Budějovice.

Osvobození Plzně

Osvobození západočeské metropole předcházel nálet amerického letectva na Škodovy závody. Samotné osvobozovací akce začaly brzy ráno 5. května, kdy občané vyšli do ulic a začali ničit nacistické symboly.

Druhý den již byly zdálky slyšet americké tanky a ráno se vojáci legendárního spojeneckého generála George S. Pattona dostali do města. Někteří pamětníci si vybavují i střelbu na plzeňském náměstí Republiky, kdy z vikýřů domů a věže kostela útočili nacističtí fanatici. Američtí vojáci se při postupu do Čech setkali s nadšeným vítáním místních obyvatel.

Pomoc UNRRA a dochované artefakty

Pamětnice Ludmila Ševčíková a Radim Štícha

Pobyt amerických vojsk na našem území, který trval do listopadu 1945, se významně pojí i s organizací UNRRA, tedy správou Spojených národů pro pomoc a obnovu.

Tato mezinárodní organizace zajišťovala pomoc v podobě potravin, paliva, zdravotních potřeb nebo dopravních prostředků a významně se podílela na poválečné obnově válkou zničené země.

Američané s sebou přivezli i řadu předmětů, které se později staly ikonickými vzpomínkami na jejich pobyt v tuzemsku. Mezi nejtypičtější patří legendární nášivky, žvýkačky, konzervy, čokolády nebo cigarety. Plzeňský pamětník Miloň Nussbauer pro Téma Plus vzpomíná také na setkání s afroamerickými vojáky, kteří byli součástí osvobozovací armády.

Zkreslování událostí za komunismu

Poválečnou euforii brzy vystřídalo zpochybňování amerického podílu na osvobozování Československa.

Památka na veterány v domě Lavičkových

Po únoru 1948 se tlak nastupujícího komunistického režimu dostal na maximum a začaly vycházet propagandistické publikace, které měly za cíl zkreslit historické skutečnosti. Jednou z nejznámějších byla kniha „Američané v západních Čechách v roce 1945“ autorů Karla Bartoška a Karla Pichlíka.

V 60. letech 20. století došlo k určité změně, publicisté a historici už totiž nemluvili pod vlivem ideologie. O americké armádě se sice veřejně mlčelo, řada lidí však stále udržovala kontakty s veterány.

Připomínky osvobození

Zleva badatel Karel Foud, spoluautor pořadu František Šedivý, badatel Ivan Rollinger a spoluautor Radim Štícha

Po sametové revoluci roku 1989 mohly naplno propuknout oslavy a připomínkové akce, například v Klatovech. S rokem 1990 přišla největší euforie, Plzeň slavila 45. výročí osvobození za účasti prezidenta Václava Havla. Od té doby patří první týden v květnu tradičně Slavnostem svobody.

Jak výrazně ovlivnila přítomnost Američanů směřování Plzně a dalších měst? A nevytrácí se z obecného povědomí tato historická událost znovu, jen jiným způsobem? Na tyto a další otázky hledá odpověď Téma Plus společně s pamětníky a historiky.

autoři: Radim Štícha , František Šedivý
Spustit audio

Související