Ondřej Neff: Ucho v domě

20. leden 2020

Máme ho v domě a máme ho dokonce v kapse. Už sto let, ano, tak dlouho už je telefon součástí domácností, to je ono ucho v domě.

Po sto letech jsme dospěli tak daleko, že těch umělých elektrických uší je po domě často i víc než těch přírodou stvořených.

Čtěte také

Minulý týden jsem s přáteli podnikl pokus. Řeč šla o reklamě na internetu. Stačí, abyste o něco projevili mírný zájem, a už na vás začne síť sítí valit inzeráty. Co to ale je, projevit aspoň mírný zájem? Klepnete na inzerát a tím si vykoledujete stovku dalších, obdobných. Musíte ale opravdu klepat? Nestačí jen promluvit?

Tak vznikl ten pokus. Domluvili jsme se, že nikdo z nás dosud neprojevil ani náznak zájmu o koupelnovou infralampu. Začali jsme si tedy povídat o koupelnové infralampě. Vynoří se nám na webových stránkách reklamy na koupelnové infralampy?

Od onoho pokusu uplynuly k dnešku čtyři dny a výsledek negativní. Závěr by mohl být jednoznačný: nefunguje to na principu ucho v domě, anonymní distributor reklamy neodposlouchává naše hovory.

To, že jsi paranoidní, neznamená, že po tobě nejdou

Co když ale je to jinak? Co když odposlouchává, rozumí, co se povídá a pochopil, že děláme pokus a že jde o recesi neboli hoax a schválně reklamu na koupelnovou infralampu tudíž nenasadil?

Čtěte také

Všechno je možné a jedno je jisté, ucho v domě je. Pamětníci minulého režimu potvrdí, že se telefony vypínaly ze zásuvky. Panovalo obecné přesvědčení, že i zavěšený telefon slyší a byla to pravda.

Když začaly v devadesátkách mobilní telefony, konspirátoři z nich vyjímali před zahájením konspiračních hovorů baterku. A dnes? Lidé zastávající důležité pozice používají telefon, který hovor někam posílá, tam se to šifruje a na druhé straně dešifruje a tak to lítá sem a tam jako pingpongový míček.

Netuším, jaký je spoleh na diskrétnost té šifrující věci. Důležitou funkci nezastávám a je mi to fuk. Víc mě zajímá, jak je to s tou infralampou. Když píši tuto glosu, svrbí mě prsty,  mám chuť do heureky vyťukat ten osudný požadavek. 

Ondřej Neff

Hned v následujících minutách a hodinách a dnech bych se koupelnových infralamp dočkal v hojné míře. Svrbění překonám a neudělám to. Sebekázeň patří do duchovní výbavy výzkumníka.

Třeba se dočkám i bez ťukání do vyhledávače heureka. Možná je ten distributor zapojený na rádio. Než příval reklam nastane, budu si připomínat citát z Hlavy XXII Josepha Hellera: To, že jsi paranoidní, neznamená, že po tobě nejdou.

Autor je vydavatel internetového deníku Neviditelný pes

autor: Ondřej Neff
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.