Ondřej Neff : Mraky v nadhlavníku

6. leden 2020

Dnes je svátek Tří králů. Bydlím ve Zvoli a dá se čekat, že se večer objeví koledníci, papírové rohaté čepice na hlavě, to jsou královské koruny.

Budou koledovat a napíší křídou na vrátka K+M+B jako Kašpar, Melichar a Baltazar.

Čtěte také

Mám moc rád tohle křídové znamení, spojuje mě s dětstvím a vím, že i moji rodiče ho měli rádi. Taky je spojovalo s dětstvím a s hodně velkou nadsázkou za cenu znásilnění historické pravdy si mohu představit, že vzpomínky se táhnou až hluboko do minulosti, kdy v dalekém Betlémě panna Marie obalovala miminko plenčičkami a ocas komety jí k tomu svítil. A to ještě netušila, že slouží jako ukazatel cesty, něco jako navigace pro trojici mudrců z Východu.

Trochu mě loni zamrzelo, když se na vrátkách neobjevil křídový nápis, ale samolepka K+M+B. Koledníci si už nechtějí mazat prsty křídou a plesknou na vrátka stikr. Jsem zvědav, jak to bude letos. Nebylo by to jediné znesvěcení dávného zvyku.

I já ho znesvěcuju. Tu trojici písmen – jako mnozí jiní – používám takřka denně při odchodu z domova. Znamená Klíče + Mobil + Brejle. Pro sebe si k tomu přidávám ještě P jako Peněženka. Je to dětinské, ale funguje to.

Kulturní expropriace

Tradice se táhne do minulosti, ale není jisté, jak dlouho vydrží. Dneškem oficiálně končí Vánoce.

Čtěte také

Za vsí, u lesa, máme obecní shromaždiště opadaných vánočních stromků. Občané je tam nosí do kontejneru a pak přijede náklaďák od dopravní firmy Malina a někam je odveze. Kam? Co se s nimi stane? Budou k užitku, nebo zůstanou na obtíž?

A co všechny ty balíčky a pytlíky, co se pod nimi před dvěma týdny kupily. Co se stalo se všemi těmi obaly a umělohmotnými provázky? Ano, takovými úvahami začíná environmentální úzkost. Stahuje se jako temný mrak nad Vánocemi.

Mezi námi, temný mrak se formuje, zatím skoro neviditelně, hodně vysoko i nad Třemi králi. Jen se na ně podívejte, na fotce, jistě bude takových obrázků v téhle době na internetu spousta. Tři králové a jeden z nich je mouřenín! V pokročilých zemích se tomuto zločinu říká kulturní expropriace.

Ondřej Neff

Expropriátorem se stává ten, kdo se namaskuje za Afričana nebo Indiána nebo Číňana, sám nejsa Afričanem, Indiánem nebo Číňanem. Ano, dnešní koledníci budou mít co vysvětlovat vyšetřovacím tribunálům za deset, patnáct let.

Dosti úvah. Půjdu vyhodit stromeček do kontejneru pana Maliny. A ve dveřích si řeknu K+M+B, abych nezapomněl klíče, mobil a brejle. Nad tím ještě žádný mrak nevisí.

Autor je vydavatel internetového deníku Neviditelný pes

autor: Ondřej Neff
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.