Ondřej Konrád: Prezidentův zájem o pnutí v ČSSD

25. září 2018

„K tomu, aby strana získala zpět svou někdejší sílu, nutně potřebuje výkonný motor.“ Napsal ve zdravici pátečnímu jihlavskému zasedání platformy „Zachraňme ČSSD“ prezident republiky.

Přičemž v závěru listu mimo jiné vyzval delegáty, aby neposlouchali rady českých novinářů a komentátorů, kteří prý při vyslovení názvu platformy dostávají husí kůži. Což je podle Miloše Zemana dobré znamení.

Jindřich Šídlo: Sociální demokracie mává na rozloučenou

Jindřich Šídlo

Tomáš Petříček má pozoruhodné vzdělání, jistou praxi, mluví cizími jazyky a zahraniční politice se věnuje víc než 10 let.

Řada novinářů a komentátorů ovšem pozoruje dění uvnitř sociální demokracie vcelku s odstupem a prudké emoce se u nich určitě neprojevují. Proč také? Většina žurnalistů se už dávno neidentifikuje s žádnou politickou stranou.

Ale leckterým připadá, že platforma založená exmístopředsedou a exhejtmanem Haškem, a v níž figurují současní místopředsedové Zimola s Foldynou, se zkrátka pokouší stranu ovládnout, údajně ji tím „zachránit“, ale mohla by také snadno dojít k opačnému efektu. A že to je dokonce ve skutečnosti cílem.

Ostatně ČSSD přece nezakrytě torpédoval doslova roky a roky nynější sympatizant platformy Miloš Zeman. Jestli někomu naskakuje husí kůže, měl by to být předseda Hamáček.

Činorodá dvojka 

Neboť o jeho post tu samozřejmě kráčí a právě Jiří Zimola vyhlíží, že by ho s chutí nahradil. Kupříkladu prostřednictvím přímé volby šéfa strany, tedy veškerým členstvem, jíž Zimola navrhuje.

Petr Hartman: Hamáček prohrál boj o jmenování Pocheho

Předseda ČSSD Jan Hamáček

Když nechcete bojovat, musíte ustoupit. Platí to i pro Jana Hamáčka. Ten dosud vyčkával, zda se soupeř sám nevzdá.

A tomu, že „dvojka ČSSD“ hraje jakousi podivnou partii napovědělo, když se počátkem měsíce neúčastnil rokování nejužšího vedení strany k otázce obsazení ministerstva zahraničí, ale za to navštívil hlavu státu. Odkdy se prezident zcela mimo program schází mezi čtyřma očima se stranickými místopředsedy?

A Zimola také co chvíli veřejně trousil, že je Hamáčkovo trvání na Pocheho kandidatuře pro zahraniční resort krajně nemoudré, čímž prostě mohutně přihrával do karet Zemanovi. Ačkoli měl držet stranickou linii.

Ondřej Konrád

Těžko se pak divit, když mu někteří novináři říkají Zemanova sekera. Tedy k rozetnutí strany. Nikoli k avizované záchraně. A dost možná je kdesi v pozadí myšlenka na založení zcela nové, k Hradu přitulené strany.

Až ČSSD propadne v nadcházejících volbách, jak naznačují průzkumy, a Hamáčkovo proevropské křídlo přesto nebude podněty platformy akceptovat. Tady někde, zdá se být příslovečné jádro pudla. 

Spustit audio