Ondřej Konrád: Prezident tentokrát předvídatelný

29. květen 2019

Jak známo, pan prezident už v červenci 2013, krátce po nástupu do funkce, označil takřečené „ústavní zvyklosti“ za idiotský pojem.

Dalo by se tedy očekávat, že až mu po úterním odmítnutí demise ministra kultury přinese návrh na odvolání pana Staňka premiér, jehož o to požádá šéf ČSSD, promění Miloš Zeman svůj pohled na jednu z ústavních zvyklostí v realitu.

Ondřej Konrád: Hledá se ministr s kulturou

Ministerstvo kultury

S trochou nadsázky by se dalo říct, že ať přijde šéfovat ministerstvu kultury po Antonínu Staňkovi takřka kdokoliv, bude to změna k lepšímu. Což samozřejmě není pravda.

A nebude v tom ovšem pionýrem, protože Václav Klaus před osmi lety přece odmítl návrh premiéra Nečase a ponechal na postu ministra školství zvláštního pana Dobeše od Věcí veřejných. Ten stejně předčasně skončil zhruba rok poté.

Ale těžko říci, možná se prezident úterním rozhodnutím nabažil a dál už nepůjde. Nebo bude chtít souhlas se Staňkovým odchodem za něco vyhandlovat. Jak to často bývá a zůstává to očím veřejnosti spíš skryto.

Ministerská jatka

Zatím tedy nedošlo na naplnění předtuch, podle nichž by měl ministr po Fajtovi a Soukupovi odvolat i další ředitele kulturních institucí. Což by možná škodolibě viděla ráda hlava státu, ale velmi nerad Staňkův stranický šéf Hamáček. Tušící, že kontroverzní ministr dost možná ubral ČSSD hlasy v eurovolbách.

Ondřej Konrád: Staněk jde na vrub ČSSD

Ministr kultury Antonín Staněk

Kdo tipoval, že ministr kultury tlak veřejnosti nemůže ustát, ale zároveň odejde až po eurovolbách, nejspíš teď vítězně volá: „Bingo!“

Protože ti, co k nim šli, veškeré Staňkovo počínání a výroky jistě dlouhodobě sledují. A další překotné personální zásahy by straně o něco víc přitížily. Bezprostředně by se to projevit nemohlo, ale brána do politické nicotnosti by se před ČSSD opět trochu pootevřela.

Hamáček tedy jistě má zájem na Staňkově odchodu, ale o to víc jej může prezident lidově řečeno „dusit“. Na předjarním sjezdu slíbil sociálním demokratům svůj hlas v eurovolbách, ale teď už si do nich zase vesele kopnul absurdní poznámkou, že „strana, která zařízne vlastního ministra (rozuměj Staňka), je odsouzena skončit pod pěti procenty, což se také stalo.“

Jako by druhdy z premiérského křesla nezařízl Miloš Zeman celou řadu svých ministrů! V jednobarevné vládě ani jiné neměl. 

Se Staňkem a nikdy jinak!

Ondřej Konrád: Ministr Staněk zatím drží. Ale viklá se

Ministr kultury Antonín Staněk z ČSSD

Jsou dny, znáte to, kdy si člověk připadá doslova v jednom kole.

Za Staňkovo setrvání se ještě před jeho cestou na Hrad přimlouval u pana prezidenta také předseda komunistů Filip. A můžeme jen hádat, jestli proto, že se Staněk angažoval v megatématu KSČM zdanění církevních náhrad, nebo přišel hovořit na křest knihy Filipova předchůdce Grebeníčka o tom, že se církvím vůbec nic vracet nemělo. Anebo jde jen o podíl na veřejné facce levicovému rivalovi a zároveň zasalutování ústavní jedničce. Možná všechno dohromady.

Zbývá dodat, že ihned po Zemanově odpinknuté rezignaci kontroval Hamáček: požádá premiéra, aby na Hrad odnesl návrh na Staňkovo odvolání. Babiš už dřív avizoval, že to v případě prezidentova zaseknutí učiní.

Ondřej Konrád

A předseda ČSSD uvedl jméno ministrova nástupce: starosty Nového města na Moravě a od letoška místopředsedy ČSSD Michala Šmardy. Jaký má tento pán vztah ke kultuře známo není. Ani zda si je vědom, o jak specifický resort jde. Ale třeba se někoho zeptá. Jen ne pana Staňka! O mnoha dalších předcházejících radši ani nemluvě.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio