Ondřej Konrád: Ministr Staněk zatím drží. Ale viklá se

10. květen 2019

Jsou dny, znáte to, kdy si člověk připadá doslova v jednom kole.

A to musel být tento čtvrtek zřejmě převládající pocit u ministra kultury, který totiž hned absolvoval trojí nikoli zanedbatelná rokování na jedno a to samé téma: proč před několika týdny náhle odvolal ředitele Národní galerie Praha a Muzea umění Olomouc a jestli pro to měl dostatečné důvody, které může předložit a hlavně obhájit.

Šéf Národní galerie Fajt podepsal smlouvu sám se sebou na 1,2 milionu. Musel jsem ho odvolat, říká ministr kultury Staněk

Antonín Staněk

Ještě před Velikonocemi odvolal ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) ředitele Národní galerie Praha Jiřího Fajta a ředitele Muzea umění Olomouc Michala Soukupa. V Interview Plus tvrdil, že to nijak nesouvisí se žalobou, kterou Fajt podal na prezidenta.

Neboť to je Antonín Staněk zatím dlužen, odborné i laické veřejnosti i značné části politické reprezentace. Včetně vlastní ČSSD.

Protože ministrovy argumenty o chybách v hospodaření (u ředitele NGP Fajta má jít ještě o smlouvu za expertní kunsthistorickou práci mimo jeho manažerské funkce) a informace, že na Fajta i olomouckého Soukupa podal trestní oznámení, doprovází řada otazníků. A je slyšitelné volání po Staňkově odchodu coby osoby v kulturní sféře nekompetentní.

Zeman – Klaus – Knížák, jak se to rýmuje?

Tomu těžko oponovat, protože pan ministr asi na málokoho působí jako resortu znalý a hovějící. O to víc pro něj muselo být čtvrteční kolečko stresující, zejména některé jeho fáze.

Antonín Staněk o církevních restitucích: Nelze hovořit o tom, že by bylo všechno v pořádku

Ministr kultury Antonín Staněk

Komunistický poslanec Miroslav Grebeníček pokřtil před Vánoci svou knihu o církevních restitucích. Na akci promluvil i ministr kultury za ČSSD Antonín Staněk. Proč podporuje zdanění církevních restitucí? Nejenom na takové otázky odpovídal ve Dvaceti minutách Radiožurnálu.

Začalo to poměrně zostra na ranním jednání sněmovního podvýboru pro kulturu. Staněk sice přihodil k Fajtově tíži další miliony za různé smlouvy, ale podvýbor o správnosti prudkého vyhazovu mezinárodně uznávaného odborníka Fajta asi nepřesvědčil, když bylo přijato usnesení vyjadřující nad ministrovým postupem pochybnost.

A rovněž přítomný Fajt znova opakoval, že v pozadí jsou politické důvody. I tomu se špatně oponuje. Neboť s Fajtem se dlouhodobě potýká prezident, možná kvůli exředitelově podpoře obou protikandidátů Miloše Zemana. Tak či tak, prezident jej už celé roky odmítá jmenovat profesorem.

A je také v lecčem velmi vstřícný vůči svému předchůdci Klausovi, jenž je zase zadobře s bývalým ředitelem NG Knížákem, jenž svého času vedl proti Fajtovi úplnou totální válku. A viditelně trpěl, že se pak Fajt usadil v jeho křesle. Ministr tedy dost možná vyhověl více osobám najednou. A má za to z Hradu aspoň na nějaký čas krytí.

Nesplnitelný úkol

Zhruba takhle to také vidí signatáři dvou petic za Staňkovo odvolání a zástupci té expertní se s ministrem také ve čtvrtek potkali. Slíbil jim zřízení odborné rady a do konce června vypsat konkurs na nové ředitele.

Antonín Staněk: Vizi mám, kultura musí mít dost peněz pro svou existenci

Antonín Staněk

Má rád Metallicu či finskou zpěvačku Tarju Turunen, ale líbí se mu i česká klasická hudba, Dvořák, Smetana. Celkově se považuje za konzervativního člověka. A to i v přístupu k funkci ministra. „Trvám na tom, že ministr je spíše státní úředník, který má udržovat věci v chodu a trpělivě pomáhat k jejich zlepšování,“ říká ve Vizitce ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD).

Jenže to má háčky – do ministrovy komise se kapacitám chtít nebude a to se týká i přihlášek na tendr. Podle petentů se Staněk už zdiskreditoval a oni mu nevěří. Což by měla být zpráva pro ČSSD, jenže ta se do rázného řešení nehrne. I když k němu možná nakonec přistoupí.

Zatím bylo jen v týž den odpoledne na rokování grémia strany Staňkovými kroky ne zrovna nadšené, ministrovi uloženo nachystat výběrová řízení dokonce ještě v květnu. A pak ovšem také „zklidnit situaci v kultuře“. Jíž právě on značně rozjitřil.

Ondřej Konrád

Jak by se to však Staňkovi, předvánočnímu vítači čerstvé knihy Miroslava Grebeníčka o tom, že se církvím nemá nikdy nic vracet, a marná sláva, vzhledem připomínajícím funkcionáře minulého režimu, mohlo povést? Ale pokusit se může, tedy měl by. A bude napínavé to sledovat.   

Spustit audio