Ondřej Konrád: Konec kličkování zajíce Mazánka?

13. srpen 2019

Bylo to tenkrát roku 2012 uhrančivé jaro. Například jednoho květnového večera nejprve nechtěl a pak musel MUDr. David Rath, toho času poslanec a středočeský hejtman, vydat zásahové jednotce proslulou krabici s vínem, jíž svíral pod paží. A ve které to však nežbluňkalo, nýbrž šustilo jak klubko zmijí. 

Šipka na kapotu

A na úplném počátku onoho jara proběhla rovněž slavná michelská autokolize Romana Janouška, v deset dopoledne evidentně a mocně pod vlivem, následovaná nekompromisním sražením vietnamské řidičky vozu, do kterého politický podnikatel právě naboural.

Čtěte také

Ten pak zas jako zajíc pelášil před policisty do nedalekého parku. A o pár minut později jej, už zadrženého, zaznamenala kamera, jak telefonuje, že mu „nějaká cigoška hodila šipku na kapotu“. Čemuž, dodejme, těsně předcházelo několik prvních zveřejnění přepisů telefonátů, které spolu vedli Kolibřík a Mazánek, jak si hravě říkali pražský primátor Bém a jeho obratný přítel Janoušek. Zvaný zase ostatními metropolitními kmotry Lord Voldemort.

A sice asi nic přímého nedokazující, nicméně lecčemus dost přízračnému nasvědčující odposlechy možná tehdy Janouška vyvedly tak z míry, že se mu jakoby dočasně oslabily některé instinkty. Původně psychiatr Bém by to asi uměl odborně vysvětlit.

Čtěte také

Pozor na jachty!

Ačkoli měl Janoušek příslovečné dlouhé prsty a dokázal se aspoň vyhnout obžalobě z pokusu o vraždu (to bylo o fous), přece přišel 4,5letý trest za ublížení na zdraví a řízení po požití. Mezitím lobbista vyrukoval s údajným zraněním na hlavě ráhnem jachty s trvalými následky, ale nakonec do vězení přece nastoupil.

Stále si však stěžoval na bolesti od zbohatlického úrazu a domohl se po 14 měsících přerušení trestu. Jistě věřil, že se do šatlavy nevrátí. Následovaly další a další zdravotní posudky plus opakované žádosti o prominutí zbytku trestu. A skoro jistě právnické kličky.

Ondřej Konrád

Jejich série třeba ještě neskončila, nicméně pražský vrchní soud nyní definitivně prominutí smetl se stolu. Byť je před Janouškem asi další vyšetření, než se případně znovu ocitne za mřížemi. Justice se kryje, postupuje obezřele, ale vůči osobám tohoto typu přece jen stroze. Lidově řečeno jich má po krk.

A pak – Janouškův vliv po politickém pádu přítele Béma, k němuž bezpochyby přispěl, je prostě daleko menší než před lety. Stejně jako v případě druhého negativního hrdiny z jara 2012 – ani Rath už nedisponuje vlivnými ochránci. Ale oba před spravedlnosti pořád ještě jakž takž kličkují. Jako zajíci.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.