Ondřej Konrád: Justice musí mít Ratha plné zuby

12. červen 2019

Tak trochu jako Kajínek v bílém límečku. Nikoli povahou souzeného činu, exhejtman Rath nevraždil, natož na objednávku.

Soud zamítl Rathovo dovolání ve sporu s Pacovským. Po soudci vyžadoval omluvu a tisíc korun

David Rath u krajského soudu v Praze

Nejvyšší soud odmítl dovolání bývalého hejtmana Davida Ratha, který se domáhal písemné omluvy a tisícikoruny po soudci Robertu Pacovském. Informovala o tom mluvčí pražského městského soudu Markéta Puci. Bývalý politik podal žalobu kvůli tomu, že soudce Krajského soudu v Praze zpřístupnil novinářům trestní spis v jeho korupční kauze včetně osobních údajů. Dalších 97 500 korun chtěl za nezákonnou vazbu.

Ale co do sledovanosti jsou si obě kauzy blízké. A vlastně by při takovém porovnání dokonce asi široce známý politik, chycený doslova za ruku s korupčními sedmi miliony v krabici, pomyslně vedl. Tedy když nepočítáme Kajínkův útěk z vězení, to byla na nějakou dobu velká senzace.

A pravda, Rath se o takový montecristovský kousek za pobytu ve vazbě nepokusil. Jak se říká, to není jeho parketa. Na rozdíl od dovednosti poutat na sebe celá léta značnou pozornost. I poté, co už lidem zevšedněly pokusy spočítat váhu krabice s vínem anebo s bankovkami a podobně.

Široká škála prostředků

Jelikož roztáčel průběh soudního líčení do doslova neuvěřitelných obrátek škálou zdržujících a občas i zcela zmrazujících prostředků, které by ne hned tak nikoho, ale asi vůbec nikoho nenapadly. Taková vynalézavost zaslouží ocenění.

Rath a další neuspěli se stížností proti verdiktu o odposleších. Soud ji označil za zjevně neopodstatněnou

David Rath

Ústavní soud po necelých dvou letech odmítl stížnosti Davida Ratha a dalších obžalovaných proti zlomovému verdiktu Nejvyššího soudu, který umožnil použití odposlechů ve středočeské korupční kauze. Stížnosti původně podalo sedm lidí, dva je vzali zpět, zbylých pět podnětů řešil Ústavní soud ve spojeném řízení. Nakonec stížnosti označil za zjevně neopodstatněné, zjistila ČTK z justičních databází. Odůvodnění zatím není k dispozici.

I když lze také ihned dodat, že leckomu by bylo trapné užívat nejkřiklavější Rathovy triky a úhyby. A že ani mimořádnou vynalézavostí si nelze vysloužit shovívavost soudu. Byť ten si zase musí dávat pozor, aby jej Rath okamžitě neobvinil ze zaujatosti.

Jak to předvedl předloni, když zaútočil na soudce Pacovského, jehož strýce-advokáta předtím do případu zatáhl a podle Ratha tím vznikla rodinná paseka. „Vy mě musíte nenávidět,“ řekl soudci, jehož se tak snažil z rozhodování odstranit. A přinejmenším zase projednávání vrátit až vlastně na začátek. Což se konec konců stejně stalo.

Předcházel tomu ovšem za celé roky největší Rathův úspěch, když před třemi lety ke všeobecnému zděšení zrušil Vrchní pražský soud prvoinstanční rozsudek, protože v něm figurovaly údajně nezákonné odposlechy. Což se ale pak další rok znovu zvrátilo a záznamy byly Nejvyšším soudem uznány za relevantní.

Zištný a pyšný

David Rath hostivickým zastupitelem nebude. Rozhodl o tom Krajský soud v Praze

David Rath při konferenci u Pražského hradu.

Exhejtman David Rath nebude zastupitelem v Hostivici. Rozhodl o tom Krajský soud v Praze, který posuzoval několik stížností na komunální volby ve městě. Na usnesení dnes upozornil portál Seznam.zprávy.cz.

Od té doby sice zase uplynulo dost vody, ale ta, zdá se aspoň, jaksi teče Rathovi proti proudu. Což se vloni projevilo verdiktem osm a půl roku pro exhejtmana a rok nižší sazbou pro jeho hlavní komplice – manžele Kottovi.

A teď, při odvolacím řízení, vyrukovala státní zástupkyně Weissová zostra: skvěle hmotně zajištěný hejtman bral úplatky z čiré zištnosti, nikdy se za to neomluvil a o náhradu škody se nesnažil. Proto navrhuje zabavit Rathovi veškerý majetek, nikoli jen to, čeho nabyl korupcí.

Ondřej Konrád

Podle obžalovaného jde o návrh na „majetkový trest smrti“. No, možná nakonec neprojde. Ale nejznámější souzený bílý límeček v Čechách si o něco podobného velmi úporně koledoval.            

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio