David Rath hostivickým zastupitelem nebude. Rozhodl o tom Krajský soud v Praze

30. říjen 2018 16:59

Exhejtman David Rath nebude zastupitelem v Hostivici. Rozhodl o tom Krajský soud v Praze, který posuzoval několik stížností na komunální volby ve městě. Na usnesení dnes upozornil portál Seznam.zprávy.cz.

Rath se do zastupitelstva původně dostal jako jediný z kandidátů uskupení Zdravá Hostivice. Problém je ale podle soudu v tom, že deset ze sedmnácti kandidátů tohoto uskupení mělo v době voleb trvalé bydliště jinde než v Hostivici - třeba v Praze, Novém Strašecí nebo Milovicích. A to je proti pravidlům voleb.

Rath sice v Hostivici trvalé bydliště má, jenže podle soudu mu pomohly ke zvolení i hlasy pro kandidáty, kteří tuhle podmínku nesplnili, i když to slibovali. Místo exhejtmana tak bude zastupitelem Petr Lovíšek ze strany Středočeši2012.cz.

„Rozdělení mandátů vycházející též z hlasů kandidátů, kteří nebyli vůbec způsobilí mandát získat, nelze považovat za spravedlivé, neboť je postaveno na volebním faulu volebních stran, na jejichž kandidátních listinách tito (de facto fiktivní) kandidáti kandidovali,“ uvedla soudkyně Olga Stránská.

Krajský soud také uvedl, že hlasy pro bývalého ministra školství Marcela Chládka a Davida Horkého jsou platné. Oba byli na Rathově kandidátce a trvalé bydliště v Hostivici si do voleb vyřídili.

„Soudu nezbylo než konstatovat, že obcházení účelu zákona ze strany Marcela Chládka a Davida Horkého nebylo prokázáno,“ napsala v rozhodnutí soudkyně.

autoři: Lukáš Sapík , Von
Spustit audio