Ondřej Konrád: Kauza z koryta se vylévající

22. červen 2022

Když na dozimetru vyskočí vyšší hodnota ionizace, je na místě zvýšená opatrnost, spíš zařazení zpátečky. Na prvý pohled se zdálo, že kriminalisté tento termín zvolili pro odhalení zločinecké skupiny navrtané zřejmě nejen do pražského magistrátu nepřípadně. Ale teď to vypadá, jakoby četní politikové při potkávání s takřka každým kolegou nebo spolupracovníkem nějaký měřič potřebovali.

Anebo obdobu známé aplikace na čárové kódy u potravin s lakonickým hlášením: Andrejovo a Bez Andreje. A šlo by ovšem o měření toxicity způsobené kontakty s lobbistou Redlem.

Pády i úmrtí? 

Kvůli kterému za pouhých pár dní člověk ani nestačí počítat koulející se hlavy rezignujících, odvolaných nebo z politických subjektů vystupujících. A zatím není jasné, co způsobilo úmrtí Petra Adama, jednoho ze třinácti obviněných z manipulování zakázek. Ani jestli se vidina neodvratného skandálu prvé kategorie nepodepsala ještě před jeho vypuknutím na náhlém skonu místopředsedy hnutí STAN Michalika.

Čtěte také

Nelze nevidět, jak věc každým dnem bobtná. Kupříkladu informací, že Hlubuček ve funkci lysolajského starosty prodal bez tendru rozsáhlé atraktivní pozemky developerům za významně nižší cenu. Nebo že radní Středočeského kraje odvolali ředitele tamní správy silnic, který s Redlovou skupinou úzce spolupracoval. I že se na schůzce v Redlově konspiračním bytě vyskytoval poradce europoslance Pospíšila z TOP 09, lídra koalice Spojené síly pro Prahu. A Topka dostala ještě jeden zásah, když musel rezignovat místostarosta Prahy 9, rovněž kvůli stykům s redlovci.

Co když bylo v merku víc?

Čtěte také

Kauza se tedy začala přelévat jak z původně jen starostovského, tak pražského koryta. Kde se zastaví, nelze odhadnout. Ani kdo všechno má za těchto nocí mizerný spánek nejen kvůli horku. Zcela bez obav nemohou být totiž ani strany momentálně mimo radu magistrátu.  

Ondřej Konrád, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

A co když Redl nepostavil sice nevelkou, ale o to efektivnější organizaci tak důkladně a zkušeně, se zastoupením expertů na různé druhy činností, s tím, že má v merku toliko pražský dopravní podnik? Ale i další lukrativní cíle? A celá záležitost se záhy ukáže ještě podstatně širší a bůhvíkam zasahující? Aniž bychom chtěli malovat čerty na zeď, možné by to bylo. Stejně jako to, že opravdu velký sofistikovaný případ může nakonec zafungovat jako katarze, pročištění léta zatuchlého vzduchu. Těžko ale říci, co si přát spíš.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio