Odvolání Kremlíka? Bizár. Jeden z nejpotupnějších ministerských odchodů, co jsme tady měli, myslí si komentátoři

10. únor 2020

Dnes už bývalý ministr dopravy Vladimír Kremlík (nestraník za ANO) se, ještě před svým odvoláním kvůli manažerskému selhání na předražené zakázce na dálniční známky, postaral o pěkný rozruch. Měl totiž dostat údajně nabídku na 1,5milionový úplatek od advokáta Martina Janouška.  

Čtěte také

V diskusi u kulatého stolu Českého rozhlasu Plus si ani reportér serveru Seznam Zprávy Janek Kroupa, který kauzu podrobně popsal, není jistý, že taková nabídka úplatku vůbec přišla.

„Naprosto jisté to není,“ říká Kroupa. „Ale je tady řada velmi významných okolností příběhu, který je ještě o něco složitější,… ale od chvíle, kdy měl Kremlík nabídku dostat, dělá stát vše pro to, aby tu zakázku zrušil. (Nový ministr dopravy) Karel Havlíček (nestraník za ANO) už řekl, že ji taky zruší.“

Kremlíkovi je dnes vyčítáno, že se hned neobrátil na policii, ale na BIS. „Exministr přitom říká, a já netvrdím, že to je pravda, že ve chvíli, kdy tu nabídku dostal, začal dělat kroky k tomu, aby stát tuto zakázku zrušil… A že to dělal, to je skutečně fakt.“ Proč ale poslal SMSku zrovna šéfovi BIS Michalu Koudelkovi?     

BIS?   

„Je to jen hypotéza, ale myslíme si, že to tak prostě dělají… Šéf BIS chce informace a, ošklivě řečeno, je vlastně takový důvěrník… Můj dojem je, že to tak prostě ministři této vlády dělají,“ dodává Kroupa.

Čtěte také

Podle politologa Ústavu politologie Filozofické fakulty UK Milana Znoje je Kremlíkovo chování naprosto nevyzpytatelné. „Celý příběh mi připadá bizarní… Dostane nějakou nabídku a najednou činí kroky, aby se auditorem mýtného systému nestala soukromá firma, ale stát… Navíc nikoho neinformuje, přijde jiná kauza a je odvolán. Celé je to chaos, ve kterém Kremlík proplouvá. Proč to teď tak ventiluje, a využívá k tomu novinářů? Nevím, a ani tomu nějak nerozumím,“ přiznává.  

To, že celému příběhu nerozumí, přiznává i další host Plusu, komentátor Hospodářských novin Petr Honzejk. „To, co vím, je, že je v komplikované životní situaci, ve které člověk někdy dělá i zmatené kroky.“

Kremlík je oběť?

„SMS zpráva, kterou má Janek Kroupa k dispozici, odešla (na BIS) ve chvíli, kdy musel vidět, že jede z kopce a že už nestačí brzdit. To už se totiž rozjela kauza s e-shopem na dálniční známky za 400 milionů a muselo mu být jasné, že se řítí marketingový disaster. A že to Andrej Babiš a další nenechají jen tak. A tak se nabízelo jako oběť předhodit Kremlíka. On nemá k Babišovi takové vazby, nemá legitimaci hnutí ANO s číslem 00něco jako lidé, kteří přišli z Agrofertu. Mohl to možná udělat proto, že se mu v hlavě rodil plán, jak odklonit pozornost od svého pravděpodobného odvolání. Jako kladný hrdina, kterého se pokoušeli uplácet, a on to hlásil,“ říká Honzejk, jak ale přiznává, s velkou nadsázkou a jako spekulaci.

Čtěte také

Komentátor serveru Info.cz Petr Holec tvrdí, že „Kremlík předvedl bizár. Taky je to jeden z nejpotupnějších ministerských odchodů, jaký jsme kdy měli. Lidsky to neunesla Karla Šlechtová, Jaroslav Tvrdík se snad dvakrát rozbrečel a taky nadvakrát podával demisi, a teď Kremlík… Chtěl (na úřadě) zůstat aspoň další měsíc a už ve chvíli, kdy ho premiér odvolával, tak v televizi říká, že je ministrem, a taky že jím zůstane… Jen si dál uškodil,“ myslí si komentátor.

Jak se hosté dívají i na další kauzy: e-shop na dálniční známky, na rozloučení s Jaroslavem Kuberou? Poslechněte si v audiozáznamu pořadu Tomáše Pancíře.

Spustit audio

Související