Občanští demokraté přicházejí na scénu

1. listopad 2021

V listopadu roku 1991 se konal první kongres Občanské demokratické strany, která byla založena o sedm měsíců dřív. V cyklu Třicet let poté se k této události vrací Pavel Hlavatý.

Čtěte také

22. a 23. listopadu 1991 se v Plzni uskutečnil úplně první kongres Občanské demokratické strany, která byla založena o sedm měsíců dřív. Přípravný výbor vznikl 4. března, samotná strana byla oficiálně zaregistrována 18. března.

Na kongresu bylo zvoleno celé vedení strany. Místopředsedy se stali Jiří Kovář a Josef Zieleniec, předsedou byl už v té době Václav Klaus. 

Občanské fórum (OF), které vzniklo v listopadových dnech roku 1989 jako široce rozkročená zastřešující protikomunistická iniciativa, se po vítězných volbách v červnu 1990 začalo velmi rychle a logicky diferencovat.

Vedle řady menších politických subjektů se OF rozdělilo na dvě hlavní politické síly: levicové Občanské hnutí (OH) a pravicovou Občanskou demokratickou stranu (ODS). Vedle ODS však v následujících volbách v roce 1992 uspěla ještě malá Občanská demokratická aliance, Občanské hnutí propadlo a do parlamentu se nedostalo.

Václav Klaus a Václav Havel

ODS převzala větší část aparátu Občanského fóra a hlásila se k ní většina poslanců zvolených za OF do Federálního shromáždění a České národní rady. Na kongresu bylo přijato programové prohlášení Cesta k prosperitě a předsedou ODS byl zvolen tehdejší ministr financí Václav Klaus.

O okolnostech vzniku strany, která je od svého založení až dodnes významným hráčem politické scény si autor pořadu Pavel Hlavatý povídá s historikem Petrem Hlaváčkem.

Poslechněte si celý díl série 30 let poté. 

autor: Pavel Hlavatý
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.