Za pár měsíců si mě zavolali, že jsem „čistej“, vzpomíná Bedřich Moldan na obvinění ze spolupráce s StB

21. duben 2021

V říjnu 1991 přijal federální parlament takzvaný velký lustrační zákon, který se měl vypořádat se všemi přisluhovači minulého režimu. Tou dobou už ale uplynulo několik měsíců od chvíle, kdy Česká národní rada odvolala ministra životního prostředí Bedřicha Moldana pro podezření z vědomé spolupráce se Státní bezpečností. Jeho jméno bylo nakonec očištěno. „To už jsem byl ale jaksi vyhozen,“ glosuje zakladatel tuzemského resortu životního prostředí.

Čtěte také

„Občas mě otravovali – přišli za mnou do kanceláře, pozvali mě do hospody. Ale těch kontaktů nebylo moc a oni toho ani moc nechtěli,“ popisuje osudné kontakty.

Tehdy to nebylo nic nezvyklého, protože Státní bezpečnost se zajímala o občany komunistického Československa, kteří občas vyjížděli do zahraničí. A pro zaměstnance geologického ústavu nebyly takové cesty ničím výjimečným, připomíná.

Případ Moldan

Protože se na lustračním zákonu stále pracovalo, Česká národní rada (ČNR) se v lednu 1991 ujala role posuzovatele závažnosti „případu Moldan“. Nakonec vyhodnotila schůzky s agenty v hospodě jako vědomou spolupráci a navrhla ministrovo odvolání. Toto rozhodnutí nezměnily protesty občanů, otevřený dopis členů Vyšetřovací komise 17. listopadu, ani stížnosti některých členů Federálního shromáždění.

Čtěte také

Nedlouho po odchodu ministra z funkce bylo rozhodnuto o lustraci všech poslanců, pro které ČNR vytvořila jasnější parametry posuzování. A časem přišla řada i na nové projednání Moldanových styků s StB.

„Jednou si mě zavolali a řekli: Jste čistej. To už jsem byl ale jaksi vyhozen,“ popisuje aktér příběhu. Do přeobsazeného ministerského křesla už se logicky nevrátil, na politiku ale nezanevřel. Působil třeba jako člen delegace České republiky pro vyjednávání o přistoupení k Evropské unii nebo jako senátor za obvod Kutná Hora.

„Ještě mockrát se mi to ale vrátilo,“ uzavírá s tím, že čas od času někdo třicet let staré obvinění ze spolupráce vytáhne.

Poslechněte si celý příběh v audiu.

Spustit audio

Související