O skautských denících i vzpomínkách přátel. Archiv Plus připomíná 120 let od narození Jiřího Wolkera

27. březen 2020

O odkaz předčasně zesnulého básníka Jiřího Wolkera (1900-1924) se vedla řada polemik, sporů i bojů. Vraťme se tedy prostřednictvím jeho díla a vzpomínek přátel k Wolkerovi samotnému.

Do pořadu jsme zcela záměrně nezařadili oslavné – často až trapné – adorování Jiřího Wolkera z dob komunistické éry. Šlo o různé diskuse a pořady o proletářské poezii nebo cestách k tomu pravému komunistickému umění.

Čtěte také

Soustředili jsme se na méně známé nahrávky, které obsahovaly niterné (sebe)reflexe Wolkera samotného a jeho blízkých přátel.

Poměrně nečekaný zdroj představují v tomto směru dochované nahrávky rozhlasové stanice Svobodná Evropa. Junácký činovník Velen Fanderlik na nich (již v době svého poúnorového exilu) obsáhle cituje a komentuje Wolkerovy skautské táborové deníky z roku 1917. Z těchto unikátních záznamů jsme vybrali řadu klíčových pasáží.

Velmi osobní jsou zvukově dochované vzpomínky Wolkerových básnických přátel. Josef Hora vypráví o Jiřím Wolkerovi na počátku roku 1937, zatímco vzpomínka Konstantina Biebla byla natočena i odvysílána v období protektorátu. Z obou technicky nepříliš kvalitním záznamů jsme zařadili alespoň ty nejzásadnější úryvky. 

Čtěte také

Básník, rozhlasový dramatik a dramaturg Dalibor Chalupa vzpomínal na Wolkera hned dvakrát. První nahrávka pochází z roku 1964, zatímco vyprávění o Wolkerově pohřbu (kterého se Chalupa zúčastnil) bylo natočeno až koncem 70. let.

Z Wolkerovy korespondence jsme vybrali část dopisu literárnímu kritikovi A. M. Píšovi o básníkově těžké nemoci. Z poetického díla jsme pak zařadili báseň recitovanou v rámci Metodického rozboru uměleckého přednesu poezie z roku 1964.

Dále jeho proslulý epitaf v přednesu herce Viktora Preisse a jako epilog báseň zhudebněnou kytaristou Radimem Hladíkem v podání skupiny Blue Effect s hostující Janou Kratochvílovou.

autor: Pavel Hlavatý
Spustit audio

Související