Nový typ prostředí: plasty v oceánu

28. červen 2013

Na kusech plastu, které kolují oceány, žije pestré společenství mikrobů. Zdá se tak, že lidská činnost obohatila moře o zcela nový typ prostředí.

Moře a oceány dlouhodobě znečišťují kusy plastu, které pocházejí z lodí či z pevniny a které vlny rozemílají na menší a menší částice. Vědci z Woods Hole Oceanographic Institution je považují za nový typ životního prostředí. Zajímá je především to, jaké mikroorganismy na plastech v moři žijí a jak může existence nového prostředí zasáhnout do složení mořského planktonu, který je základem celého oceánského potravního řetězce. Není například vyloučené, že zvýhodní určitý typ mikroorganismů, který tak začne převažovat nad ostatními.

Zatím vědci analyzovali složení mikrobů na plastech z povrchu severního Atlantiku, které byly na různých místech zachyceny do jemných vlečných sítí. Většinou šlo o asi milimetrové fragmenty. Skenovací elektronová mikroskopie a sekvenování genetického materiálu odhalily, že na nich žije pestrá komunita mikroorganismů, kterou vědci označují výrazem „plastisféra“. Nechybí v ní ani lidské patogeny a některým fragmentům dominovaly bakterie rodu Vibrio, které způsobují například choleru.

Na plastech z povrchu severního Atlantiku odhalila skenovací elektronová mikroskopie a sekvenování genetického materiálu pestrou komunitu mikroorganismů

Mikrobiální komunity z plastů se podle vědců liší od těch, které obývají jiné materiály plovoucí v moři jako je třeba dřevo. Zajímavé také je, že mořští mikrobi se zřejmě podílejí na degradaci plastu, který skončí v oceánu. Na povrchu fragmentů vědci objevili mikroskopické praskliny a jamky, které pravděpodobně vytvořily bakterie, a součástí plastisféry byly i druhy, které rozkládají uhlovodíky.

Zdroj: Woods Hole Oceanographic Institution

autor: Tvůrčí skupina popularizace vědy
Spustit audio