Neznámé knihy známého psychologa

7. prosinec 2010

Výzkum díla Carla Gustava Junga. Klinická biochemie V. – krev ve stolici. Čím trpí předčasně narozené děti?

Vědecké publikace Carla Gustava Junga jsou mezi odbornou veřejností velice známé, zatímco jeho deníkové záznamy zatím zůstávaly utajené. Takzvaná Červená kniha, o které už jste v našem vysílání možná slyšeli, ležela po dobu devadesáti let v trezoru švýcarské banky. Co zjistil nejnovější výzkum nepublikovaného Jungova díla, dnes řekne profesor Sonu Shamdasani.

Téma pátého dílu seriálu o klinické biochemii, kterým vás provedou lékařky Klára Bořecká a Jana Granátová, zní poněkud nepříjemně a může vzbuzovat nelibé pocity - řeč bude totiž o vyšetřování vzorků stolice. Včasný výsledek vyšetření však může člověku výrazně prodloužit život, protože pomůže orientačně zjistit riziko rakoviny tlustého střeva i dalších nemocí.

Další příspěvek připomene problematiku předčasně narozených dětí. Vývoj počtu nedonošených dětí uvede prof. Richard Plavka a moderní péči v inkubátorech zvaných poeticky „ostrovy života“ přiblíží MUDr. Jan Janota.

Rubrika světových aktualit dnes přinese výzkum genetických dispozic k promiskuitě a rozbor enzymů, které hrají roli při tvorbě zubního kazu.

autor: mas
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.