Největší gangster Al Capone byl potrestán jen za daňový únik. Vraždy ani podplácení soud neprokázal

11. červen 2020

REPRÍZA |„Já jsem jednička!“ říkával Alphonso Gabriel Capone (1899-1947) svým přátelům i nepřátelům. Legendární boss gangsterského podsvětí Chicaga a později i celého amerického Středozápadu Al Capone vydělával ročně až sto milionů dolarů.

Na tehdejší dobu astronomické výdělky umožnila mafiánskému šéfovi kombinace tří faktorů. „Tím prvním byly drsné podmínky, v nichž vyrůstal,“ říká historik Jan Adamec.

Alphonso se narodil jako čtvrtý z devíti dětí italských přistěhovalců, otec byl holič a matka švadlena. Ve škole vydržel šest let, protloukal se, jak to šlo; nakonec se přidal ke gangu mladistvých, živících se krádežemi.

Vzestup díky prohibici

Po pomyslném gangsterském žebříčku stoupal Al Capone kvůli záměru americké vlády zbavit obyvatelstvo závislosti na alkoholu. Jenže prohibice v letech 1920 až 1933 nepřinesla jen pozitivní výsledky.

„Jedním z nezamýšlených důsledků bylo neskutečné zbohatnutí těch, kteří alkohol ilegálně dováželi, vyráběli a distribuovali. Poté, co peníze ‚vyprali‘ ve spřátelených firmách, etablovali se coby boháči mezi společenskou elitu,“ přidává Jan Adamec další z faktorů, který ovlivnil rychlý vzestup Al Capona.

Řadu let se obor jeho „podnikání“ nezměnil: kontroloval v Chicagu a okolí prostituci, obchod s alkoholem, hazardní hry a dostihové sázky. Nezanedbatelné příjmy měl z lichvy, klasického vymáhání výpalného za „ochranu“ podnikatelů a z nájemných vražd.

Al Caponovi nahrála i atmosféra „paralelního státu“, který mafie v USA vytvořila: „Nahradila nefunkční systémy, například justici. Lidé nebyli spokojeni s normální spravedlností, která byla z jejich pohledu pomalá a neefektivní, a obraceli se na mafii,“ dodává Jan Adamec třetí skutečnost, která ovlivnila růst moci Al Caponeho gangsterské party. Al Capone úspěšně uplácel úředníky, soudce, politiky i policii.

Zemřel jako lidská troska

Al Capone

Vše by fungovalo, kdyby Al Capone platil daně. To bylo nakonec jediné, co mu soud dokázal. Opakovaně se pokoušel usvědčit jej z některého z jeho zločinů – vraždy, vydírání, podplácení či pašování alkoholu – ale nepodařilo se to.

Prezident Herbert Hoover napsal ve svých pamětech, že člověk, který nařídil stovky vražd a některých se nejspíš i osobně účastnil, byl nakonec potrestán jen proto, že nezaplatil daně z peněz, které těmito vraždami získal.

Al Capone byl v roce 1931 odsouzen na jedenáct let za daňový únik; v listopadu 1939 byl ale z důvodu pokročilého stadia syfilidy propuštěn. Jako osamocená lidská troska pak dožíval na Floridě, kde zemřel. Nad jeho životem se v pořadu Portréty zamýšlí historik Jan Adamec.

autor: David Hertl
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.