Allen Dulles a jeho svět hodných a zlých. Někdejší šéf CIA zemřel před 50 lety

24. leden 2019

„Amerika žije v míru, protože CIA je ve válce,“ říkával ředitel americké zpravodajské služby Allen Dulles. V CIA pracoval v letech 1951 až 1961, devět let byl v čele této organizace. Stal se jejím nejdéle sloužícím ředitelem.

Svobodná Evropa i pokusy o likvidaci vůdců

Allen Dulles (1893-1969) vedl CIA v letech nejtužší studené války. Tomu odpovídal styl práce této organizace: CIA měla prsty ve svržení íránského premiéra Mosaddeka v srpnu 1953 nebo prezidenta Guatemaly Jacoba Arbenze Guzmana v březnu 1954.

Snažila se zlikvidovat kubánského vůdce Fidela Castra (dva pokusy o jeho zavraždění v letech 1960 a 1961 schválil osobně Dulles) nebo konžského premiéra Patrice Lumumbu. Dulles stál u zrodu Rádia Svobodná Evropa a za jeho vedení CIA byly v letech 1955 až 1960 organizovány špionážní přelety letadel U-2 nad územím tehdejšího Sovětského svazu.

Bratr – ministr zahraničí

Tehdejší ředitel CIA Allen Dulles, Richard Bissell ze CIA, který vedl invazi na Kubu, prezident John Fitzgerald Kennedy a John McCone, budoucí šéf CIA

Práci Allenu Dullesovi usnadňovala skutečnost, že jeho bratr John Foster Dulles byl v letech 1953 až 1959 ministrem zahraničí. „Dullesové viděli všechny světové události jako součást konfliktu mezi Washingtonem a Moskvou,“ řekl americký novinář Stephen Kinzer, autor knížky Bratři; John Foster Dulles, Allen Dulles a jejich tajná světová válka.

Právě rozdělení světa na sféru amerického a sovětského vlivu, na „dobro“ a „zlo“, orientovalo bratry na přetahování se o vliv ve „třetích“ zemích. O Allen Dullesovi v této souvislosti psal i americký publicista David Talbot, podle kterého byly obavy obou bratří z možného sovětského vlivu ve třetích zemích přehnané.

Aféra se sovětskými raketami středního doletu, rozmístěnými počátkem 60. let na Kubě, nás ale vrací do reality: Sovětský svaz pro destabilizaci demokratických režimů kdekoliv na světě dělal, co bylo v jeho silách. Také vojenská převaha Sovětského svazu nad USA v konvenčních zbraních byla po celá léta studené války nezpochybnitelným faktem.

Znal i Edvarda Beneše

Allen Dulles se výtečně orientoval i v evropské politice. V letech druhé světové války působil jako americký zpravodajec ve Švýcarsku a i jeho zásluhou byla dojednána kapitulace nacistických vojsk v severní Itálii.

Nejen to: Dulles se jako diplomat účastnil už pařížské mírové konference po první světové válce, osobně se znal s Edvardem Benešem a údajně mu i pomohl nakreslit první mapu Československa.

Allenu Dullesovi, od jehož smrti uplyne v lednu padesát let, je věnován pořad z cyklu Portréty. Nad jeho prací v čele CIA se zamyslí publicista Pavel Hlavatý.

autor: David Hertl
Spustit audio

Související