Nejrychlejší superpočítač roku 2013 pracuje v Číně

22. listopad 2013

Poprvé v historii vede výkonnostní žebříček pěti set nejrychlejších superpočítačů světa čínský stroj, a to dokonce za obě pololetí tohoto roku. Superpočítačový cluster s názvem Tianhe-2 překonal svým nominálním výkonem všechny ostatní soupeře rozdílem třídy.

Jeho nominální výpočetní výkon, měřený pomocí počtu matematických operací prováděných s desetinnými čísly, činí téměř 34 petaFLOPS.

FLOPS = FLoating-point Operations Per Second

Jeden petaFLOPS znamená deset na patnáctou matematických desetinných operací za sekundu, neboli jde o číslo, kde za jedničkou následuje 15 nul.

Tianhe-2 (v překladu Mléčná dráha 2) pracuje v superpočítačovém centru v Kantonu a byl vyvinut pracovníky Čínské národní univerzity obranné technologie.
Na druhém místě se umístil americký superpočítač Titan od firmy Cray, který vládl žebříčku TOP500 před rokem, s téměř polovičním nominálním výkonem 17.6 petaFLOPS. Titan pracuje na půdě amerického ministerstva energetiky (DOE) v Oak Ridge National Laboratory. Třetí místo obsadil opět stroj z amerického ministerstva energetiky s názvem Sequoia (vyroben firmou IBM), který naposledy vládl žebříčku TOP500 v červnu loňského roku, s výkonem něco přes 17 petaFLOPS. Všechny tři stroje běží na různých speciálních verzích operačního systému Linux.

Vítězný počítač Tianhe-2 se skládá z více než 3 milionů procesorových jader Intel Xeon a celý stroj potřebuje k práci elektrický příkon téměř 18 megawattů. Mezi jeho hlavní aplikační úkoly budou patřit špičkové fyzikální a technologické výpočty jako jsou například modelování termojaderné fúze v prostředí plazmatu, globální modelování atmosféry nebo optimalizace nových letadel.

Zdroje: IEEE Spectrum, TOP500, Počítačový cluster

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio