Nejčastěji vídáme poruchy paměti a vzorců chování, říká o pooperačních následcích neurochirurg Netuka

18. prosinec 2019

David Netuka se před rokem stal nejmladším držitelem titulu profesora v oblasti neurochirurgie. Expert na lidský mozek vysvětluje, že už samotné otevření hlavy pacienta a dotek vzduchu na místech uvnitř je změnou.

„Většinou jde o bolesti hlavy, minimální a dočasné změny pozornosti. Přesto se ale musíme snažit, aby od nás pacient odcházel neurologicky, psychicky, ale i kosmeticky stejný a aby nedošlo k jakékoliv společenské stigmatizaci,“ říká host Osobnosti Plus.

Čtěte také

Žravost u dětí

„I u banálních operací může nastat vzácná komplikace. Člověk by měl mít stále pokoru,“ poznamenává Netuka i s příkladem následků, které patří právě mezi závažnější a u nichž je třeba i následná psychiatrická podpora.

„Nejčastěji vídáme poruchy paměti a vzorců chování. Člověk mluví, chodí, komunikuje, ale třeba ztratí práci, protože má jiné sociální vazby. To je samozřejmě těžké.

Nebo zejména u dětských pacientů můžeme vyvolat takzvanou strašnou žravost. Nelze to ovlivnit. Děti tloustnou i se všemi možnými komplikacemi: vysoký tlak, cukrovka a snížení pohyblivosti. Kvalita života dítěte byla potom dramaticky poškozená. Dnes už je to daleko vzácnější dopad na pacienta,“ uzavírá.

Poslechněte si celý rozhovor Barbory Tachecí s jejím hostem. David Netuka vysvětlí, jakou rychlostí se posunuje vědecká i klinická psychoneurologie. Podle něho by mohli lékaři už za deset patnáct let operací cíleně ovlivnit mentalitu člověka, například jeho sklony k násilnostem. Dotkne se ale také etických konfrontací v této oblasti a možnosti prorežimního zneužívání medicíny. 

autoři: Barbora Tachecí , kte

Související