Nedokázal bych být krysa, udavač nebo skutečně podlec, říká dnes 85letý fotograf Jan Saudek

13. květen 2020

Milovník žen a prorok něhy. Tak se někdy mluví o fotografovi Janu Saudkovi. Sám se nepovažuje za umělce, ale za řemeslníka s instinktem.

Měl jste někdy pocit, že jste už všechno řekl? „Neřekl jsem v podstatě nic. Melu pořád jenom na prázdno, mlátím prázdnou slámu, nedokážu říct nic opravdu nového. Jsem myšlenkově transformační, dovedu jenom přijímat informace vymyšlené ostatními lidmi a sám je ale používám, takže to vypadá, že čas od času řeknu něco duchaplného,“ řekl Jan Saudek v roce 2015 v pořadu Českého rozhlasu Plus Hovory.

Umělec? Já jsem řemeslník. Tvorbu dělám instinktivně, protože autor neví, co dělá, autor je hlupák, on to zkrátka vyrábí. Měl jsem asi štěstí, že v některých těch obrázcích to je. Ale to je náhoda.
Jan Saudek

Jan Saudek

Kde bere podněty? „Kdysi to byla rodina, děti a milované bytosti. Teď mě to trochu přešlo, ale zase se snažím do toho vpravit. Myslím, že život je dlouhý a sladký, ale ty ostatní věci mého věku mi říkají, že je krátký a tristní. Nevím,“ odpovídá.

Teď vlastně potvrzujete slova historika fotografie Vladimíra Birguse, který říká, že jste nesmírně sečtělý, inteligentní a daleko hlubší, než by se zdálo z některých vašich vystoupení. Jak hluboký je prostor ve vás? 

Obyčejný člověk...

„Jsem obyčejnej mužskej. Je ve mně tedy všechno, ale myslím, že bych nedokázal být krysa, udavač nebo skutečně podlec. A nedokázal bych ublížit dítěti nebo zvířeti. To je nesporné. Ale jinak o sobě nemám nějak zvlášť vysoké mínění, ale pan doktor Birgus je člověk, kterého si velice vážím, protože kdysi udělal věc, kterou by málokdo udělal. Přivezli mi nějaké peníze z ciziny ještě za totality a já jsem mu z toho nabízel nějakou tu tisícovku marek, a on to odmítnul. Čili na mě udělal velký dojem jako charakterní člověk.“

Čtěte také

Dodává, že pocit prázdnoty nemá, v tom má totiž jistotu. „Ano, nesporně. V podstatě myslím, že jsem velmi bázlivý a řekněme rovnou zbabělý člověk, ale snažím se to maskovat, protože kdyby mě někam pozvali, což je i tato skvělá příležitost, tak nemohu lidi otravovat svými náladami nebo svými úzkostmi. Tak jsem tedy rozhodnut předstírat – a mám k tomu veškeré důvody –, že jsem šťasten.“

Jan Saudek

Víc si poslechněte v audiozáznamu rozhovoru Davida Šťáhlavského. 

autoři: David Šťáhlavský , mvo
Spustit audio

Související