Geniální komiksový kreslíř Kája Saudek vás okouzlí v pohádkovém novoměstském zámku

8. srpen 2018

Kája Saudek ještě nikdy neměl výstavu v našem kraji. Tou první je exklusivní výběr z jeho tvorby s názvem „KÁJA SAUDEK - Výstava děl". Byla otevřena 3. srpna v zámecké Galerii Pod Žebrovkou na novoměstském zámku. Na výstavu se můžete jít podívat až do 30. září.

Výstava vám představí průřez tvorbou našeho nejvýznamnějšího komiksového kreslíře Káji Saudka.

Piknik v zámecké zahradě mohou prožít v Novém Městě nad Metují všechny romantické duše

Piknik v zámecké zahradě mohou prožít v Novém Městě nad Metují všechny romantické duše

Červen nám zatím přeje, jeden krásný den střídá druhý, a kdybyste tu tak pomíjivou atmosféru léta chtěli vychutnat ojedinělým způsobem, udělejte si výlet na zámek do Nového Města nad Metují a zajděte do zámecké zahrady. Je to zážitek. Kouzelnou tvář jí vtiskl na začátku minulého století architekt Dušan Jurkovič. Veškeré úpravy se uskutečnily v letech 1910 - 1911 a je tak poslední založenou zámeckou zahradou na našem území do konce 20. století.

Ve třech výstavních sálech najdete okolo stovky nejen komiksových děl, ale i obrazů, ilustrací, grafik a velkoformátových zvětšenin. Můžete se těšit i na projekci, fotografie z rodinného archivu a mnoho unikátních původních tiskovin, jako jsou novoročenky, samizdatové časopisy, obaly LP a mnoho dalšího.

Romana Pacáková měla to potěšení sejít se mezi obrázky Káji Saudka s jeho dcerou - výtvarnicí a autorkou nové výstavy na zámku v Novém Městě nad Metují - Berenikou Saudkovou. A zajímalo ji, proč se rozhodla uspořádat exkluzívní a velkou výstavu zrovna tak daleko od Prahy, v malém městečku na zámku rodiny Bartoňů.

Knižní ilustrace Káji Saudka

Berenika Saudková pečuje svědomitě a s láskou o tatínkovo rozsáhlé dílo a každou jeho výstavu připravuje s velkou péčí vždy přímo na míru konkrétnímu výstavnímu prostoru. A proč z celých východních Čech vybrala zrovna zámek v Novém Městě nad Metují?

Často jezdí na Náchodsko za kamarádkou režisérkou Pavlínou Moskalykovou na její chalupu do Žernova u České Skalice. A při četných výletech do okolí objevila krásu celého kraje kolem Náchoda. Je to kraj jejímu srdci blízký a má tu také mnoho přátel. No a tak přišel nápad uspořádat výstavu Káji Saudka na novoměstském zámku.

Zamilovala si zejména renesanční Nové Město nad Metují posazené v malebné krajině, zámek jako z pohádky a v něm lidi, co se usmívají. A když ji pak nezávisle oslovil přítel rodiny Bartoňů Adam Bernášek, který vytvořil na zámku unikátní muzeum Velorexu doplněné obrázky aut od Káji Saudka, zda nechce otcovu expozici rozšířit na velkou výstavu, poskočila radostí.

Kája Saudek - Výstava děl

Takže na zámku v Novém Městě nad Metují uvidíte pod jednou střechou kromě výjimečných zámeckých interiérů ještě navíc dvě speciální výstavy najednou.

Jsou tam k vidění i rarity a cenné originály, například soubor obrázků starých aut z posledních let tvorby Káji Saudka nebo několik olejů na plátně. Také například ilustrace ke knihám Jaroslava Foglara nebo fotografie z rodinného alba, pořízené bratrem Janem Saudkem.

Kája Saudek - Výstava děl - zámek Nové Město nad Metují

Unikátní výstava děl Káji Saudka v Galerii Pod Žebrovkou na zámku v Novém Městě nad Metují se blíží ke svému konci. V rámci běžného návštěvního provozu ji můžete navštívit do neděle 30. září od 9:00 do 16:00 hodin.

Poslední možnost návštěvy výstavy se uskuteční v pondělí 1. října 2018 v rámci speciální komentované prohlídky od 16:30 hodin. Expozicí budou provázet kurátoři výstavy Berenika Saudková a David Goldberg.

Z důvodu omezené kapacity je nutná rezervace v pokladně zámku na tel. čísle 491 470 523. Rezervace jsou přijímány do neděle do 16 hodin.

autoři: Milan Baják , jou
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.