Nečekanou šedou eminencí budoucí Evropské komise se zdá být italská premiérka Meloniová

1. červen 2024

Italská premiérka Giorgia Meloniová je před nadcházejícími volbami do Evropského parlamentu považována za nečekanou šedou eminenci, která ovlivní obsazení nejvyšších pozic. Nadbíhá jí i šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová a lídryně francouzské krajní pravice Marine Le Penová, píše v analýze serveru Euronews.

Le Penová usiluje o to, aby Meloniová podpořila její snahu o sjednocení ultrapravicových stran v Evropském parlamentu do jediného uskupení. Strana Le Penové je teď členem frakce Identita a demokracie a nacionalisté Meloniové se zařadili k Evropským konzervativcům a reformistům.

Čtěte také

Podle průzkumů serveru Euronews by mohly tyto dvě strany ve volbách obsadit až 144 křesel – kdyby se sjednotily, staly by se druhou nejsilnější europarlamentní skupinou po Evropské lidové straně.

Národní sdružení Le Penové by podle francouzských průzkumů mohlo ve Francii skončit jako třetí. Strana se nedávno rozešla s proruskou německou Alternativou pro Německo (AfD) a zmírnila dosavadní euroskeptický postoj, aby se přiblížila mainstreamovým uskupením.

Boj tří žen?

Von der Leyenová ze středopravicové Evropské lidové strany zase usiluje o podporu Meloniové, aby si zajistila druhé funkční období v čele Evropské komise.

Von der Leyenová zavrhuje Národní sdružení Le Penové kvůli jejímu tradičnímu vstřícnému postoji k Rusku. Označila stranu za „Putinovu loutku a prodlouženou ruku“. Kdyby se teď k Le Penové přiklonila, mohla by zmařit příležitost Meloniové získat v Bruselu větší vliv.

Čtěte také

A jestli italská premiérka přijme její nabídku podílet se na řízení evropské politiky, nemá jinou možnost než spolupráci s Le Penovou, Orbánem a podobnými odmítnout, vysvětluje německý politolog Nicolai Von Ondarza.

Analytik Francesco Nicoli z politologického institutu Bruegel se naopak domnívá, že Meloniová bude chtít získat co největší politický vliv a bude na nabídky Le Penové a von der Leyenové reagovat takticky.

Podle něj je možné, že Meloniová se s Le Penovou spojí, krajně pravicovou skupinu v europarlamentu vytvoří a její část podpoří koalici von der Leyenové. „Spojení v jednu skupinu neznamená, že její členové budou hlasovat jednotně,“ soudí politolog.

Čtěte také

Nicoli říká, že ultrapravicová superskupina by mohla vzniknout až po hlasování europarlamentu o příštím předsedovi Evropské komise, které se očekává v polovině září. V takovém případě by mohla von der Leyenová počítat s podporou tradičních centristických a levicových partnerů i pravicových europoslanců Meloniové.

Tradiční středoleví spojenci však von der Leyenovou varovali, aby s Meloniovou a pravicovými stranami nekoketovala. Německý kancléř Olaf Scholz vzkázal, aby při sestavování nové Evropské komise s ultrapravicovými partnery nepočítala.

Středoleví se s krajní pravicí nespojí

A její tradiční spojenci, tedy středoleví Socialisté a demokraté (S&D), liberální Obnova Evropy a Zelení, nedávno podepsali slib, že se s krajní pravicí nikdy nespojí „na žádné úrovni“.

Čtěte také

Identita a demokracie, jejímiž členy jsou i vládní partner Meloniové Liga severu Mattea Salviniho a nizozemská Strana pro svobodu Geerta Wilderse, měla být podle dřívějších průzkumů třetí největší politickou silou v novém europarlamentu.

Nedávno ale vyloučila Alternativu pro Německo a počet europoslanců uskupení tak klesne o zhruba 17 křesel. Evropští konzervativci a reformisté, ke kterým patří i Meloniová, tak budou silnější.

Vyloučení AfD může také umožnit přeskupení ultrapravice. Podle zdroje z Národního sdružení Le Penová zvažuje i možnost spojení s Viktorem Orbánem a jeho stranou Fidesz.

Čtěte také

Ta v europarlamentu nepatří k žádnému uskupení od roku 2021, kdy byla vyloučena ze středopravicové Evropské lidové strany. Fidesz má podle průzkumů získat asi 10 křesel.

Maďarský premiér ale dál blokuje nejdůležitější evropská rozhodnutí o Ukrajině, mohlo by spojenectví s Fideszem Le Penové zabránit, aby se zbavila vazeb na Putinovo Rusko.

„Pochopila, že jestli chce mít reálnou šanci stát se příští francouzskou prezidentkou, což je jejím nejdůležitějším cílem, má největší šanci na úspěch přístup Meloniové,“ cituje Euronews politologa Nicoliho.

Víc se dozvíte v audiozáznamu pořadu Svět ve 20 minutách.

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.