Italská premiérka Meloniová vydává zákony znevýhodňující LGBTQ+, zastrašovat má i novináře

14. květen 2023

Tento týden rezignoval šéf veřejnoprávní Radiotelevisione Italiana, z funkce brzy odejdou i významní ředitelé několika italských oper. Vše nasvědčuje tomu, že krajně pravicová vláda premiérky Giorgie Meloniové zvyšuje své úsilí o ovládnutí kulturní i veřejnoprávní služby v zemi, všímá si zpravodajská televizní stanice Euronews

Vedle rehabilitace Mussoliniho, zákonů znevýhodňujících stejnopohlavní páry a údajného zastrašování zpravodajských agentur, prý exekutiva dosazuje do čela prestižních veřejných institucí „své“ lidi. Kritici dodávají, že jim to připomíná kroky z fašistické minulosti země.

Jde o počátek úplného převzetí kultury veřejné služby ultrakonzervativní exekutivou?

Šéf italské televize Carlo Fuortes oznámil rezignaci v pondělí. Ředitel hlavní italské veřejnoprávní vysílací skupiny odchod zdůvodnil tím, že byl pod tlakem dozorčích orgánů.

V dopise adresovaném ministerstvu hospodářství a financí uvedl, že odmítá akceptovat změny v redakční a programové skladbě, které se snaží prosadit vláda italské premiérky, a které podle něj nejsou v zájmu televize.

Čtěte také

Fuortese jmenovala předchozí vláda Maria Draghiho. Od začátku roku prý pociťuje politický tlak, který v jeho očích oslabuje postavení televize.

Premiérčina strana Bratři Itálie proti němu podala už loni v září stížnost u kontrolního orgánu pro rozhlasové a televizní vysílání. Podnět vyjadřoval znepokojení nad vystoupením francouzského filozofa Bernarda-Henriho Lévyho, který v televizi kritizoval italskou pravici.

Očekává se, že budou následovat další odchody a rezignace. Odpůrci změn dávají najevo, že je považují za počátek úplného převzetí kultury veřejné služby ultrakonzervativní exekutivou, která představuje nejpravicovější vládu, jakou Itálie zažila od konce světové války.

„Fuortesova rezignace je prvním z manévrů k úplnému ovládnutí veřejnoprávního vysílání,“ prohlašuje Nicola Fratoianni, člen Poslanecké sněmovny a tajemník italské levice.

Dokonce i šéfové opery

Aby vláda sjednala nápravu, uvažuje prý o tom, že Fuortese pověří vedením neapolské opery, neboť před svým působením v televizi vedl operní divadlo v Římě. Tím se dostáváme k další významné změně na kulturním poli, která zřejmě potvrzuje obavy opozice.

Čtěte také

Dva ředitelé opery francouzské národnosti totiž mají přijít o práci kvůli novému opatření, které minulý čtvrtek přijala Rada ministrů a které požaduje, aby všichni zahraniční ředitelé operních domů starší sedmdesáti let opustili své funkce nejpozději do 10. června. 

Opatření se sice setkávají s ostrou kritikou, zároveň jsou ale v souladu s premiérčiným krajně pravicovým profilem a předvolebními sliby.

Vláda vydala první zákonný dekret, který kriminalizuje organizátory bujarých večírků, prosadila legislativu, která trestá používání anglických slov ve formální dokumentaci pokutami ve výši 5 až 100 tisíc eur, a prosazuje, aby se Itálie stala první zemí na světě, která svým podnikům zakáže vyrábět laboratorně pěstované maso, shrnuje vládní kroky zpravodajská televize.

Čtěte také

Meloniová už znemožnila LGBTQ+ párům zapsat své děti do občanského registru a na začátku letošního roku prohlásila, že podle jejího přesvědčení si „dítě zaslouží jen to nejlepší, tedy matku a otce“.

Výrokem pobouřila italskou LGTBQ+ komunitu, která premiérku viní z pošlapávání rodičovských práv párů stejného pohlaví. Ta jsou přitom už teď jedněmi z nejoslabenějších v Evropě.

Přestože se plány na proměnu kulturního prostoru v Itálii daly od Meloniové očekávat, představují další krok, který posiluje obavy z výraznějšího populistického a autoritářského směřování země, uzavírá server.

Celý Svět ve 20 minutách najdete v audiozáznamu, připravily Marie Pochobradská a Tea Veseláková.

autoři: Marie Pochobradská , Tea Veseláková
Spustit audio

Související