Nutri skóre nebude. Evropská komise ustoupila potravinářům, k jednotnému hodnocení potravin nedojde
Další pilíř evropské Zelené dohody padl. Evropská komise nepředloží návrh jednotného štítku označování potravin v rámci sedmadvacítky, který by konzumentům podával informace o nutričních hodnotách balených a zpracovaných potravin. Investigativní zpráva Rádia France potvrdila, že předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyeonová ustupuje tlaku potravinářského průmyslu. Píše o tom na svém webu rakouský deník Die Presse.
Reportéři francouzského veřejnoprávního média citovali dokumenty, které Komise dlouho zadržovala a z nichž vyplývá, že už v březnu 2023 byly příslušné orgány bruselského úřadu proti používání v současnosti nejrozšířenějšího označování potravin v celé Unii – takzvaného nutri skóre, známého též jako potravinový semafor.
Čtěte také
Přitom ještě v květnu roku 2020 se věci měly úplně jinak. Ve zprávě Komise adresované Evropskému parlamentu a Radě Evropské unie bylo vytvoření nutričního označování potravin politickou prioritou, která má spotřebitelům pomoci při výběru potravin s ohledem na jejich zdraví.
Komise tehdy slíbila, že připraví legislativní návrh, který bude v souladu s cíli potravinářské strategie a se zásadami lepší regulace.
Škála od A po E
V současné době na unijní úrovni neexistuje jednotné označování zpracovaných a balených potravin, které by zákazníkům poskytovalo jasné a srozumitelné informace o nutričních hodnotách.
Nařízení z roku 2014 stanovuje, že na obalech potravin musí být uvedené údaje o některých složkách na 100 gramů výrobku, připomíná Die Presse. Tyto informace však většině spotřebitelů ke zdravější konzumaci potravin příliš nepomohou.
Čtěte také
Většina výrobců potravin v Německu, Francii, Španělsku, Belgii, Nizozemsku, Lucembursku a Švýcarsku od roku 2017 dobrovolně používá takzvané nutri skóre. Na základě vědeckých analýz, které se pravidelně aktualizují, jsou potraviny hodnoceny na pětidílné škále písmeny A až E a barevnou stupnicí od zelené po červenou.
Na rozdíl od všeobecně mylné představy písmeno E u určitých druhů například olivového oleje neznamená, že by byl produkt sám o sobě nezdravý. Ve skutečnosti 100 gramů těchto olejů obsahuje příliš mnoho nasycených, nezdravých mastných kyselin. Ale jen málokdo spotřebuje tolik olivového oleje za jediný den.
Naopak mražené bramborové hranolky, které jsou hodnocené písmenem A, nejsou nutně zdravé, pokud je po opečení v troubě konzument osolí a budete je jíst s tučnými omáčkami.
Nutri skóre tak v podobných případech nabízí pouze přibližnou orientaci. Odborníci na výživu však prostředek vesměs chválí jako užitečný. Nová spolková vláda v Rakousku proto s dobrovolným používáním nutri skóre počítá a zařadila ho do svého programu.
Role Meloniové?
Na evropské úrovni však jednotný, byť dobrovolný sytém označování potravin existovat nebude. Mluvčí Evropské komise na otázku deníku Die Presse uvedla, že Komise spolupracovala se zájmovými skupinami a zabývala se studiemi, což potvrdilo složitost problematiky a zdůraznilo problémy při hledání společných řešení.
Čtěte také
Zpátečka Evropské komise je přitom obklopena podezřeními o výměnném politickém obchodu. Proti nutri skóre už roky bojuje především italský potravinářský průmysl. Italská premiérka Giorga Meloniová udělala z tématu bojový problém.
Nabízí se tak otázka, jestli von der Leyenová neobětovala nutri skóre za politickou podporu. Mluvčí Komise k tomu jen uvedla, že se k fámám vyjadřovat nebude, uzavírá rakouský deník Die Presse.
Poslechněte si celý Svět ve 20 minutách. Americké rekce na německé volby odhalily ideologické odlišnosti uvnitř Trumovy administrativy. Jak se vyvíjí jaderná situace v Íránu? Mexiko rozjelo boj proti největšímu drogovému kartelu. Satelity Elona Muska budou muset čelit konkurenci z Číny.
Související
-
Hlavní příčinou obezity nebývá přejídání, upozorňují vědci. Záleží i na inzulinu
Obezitu, která je v civilizovaných zemích masovým jevem, interpretují autoři studie jako poruchu energetické rovnováhy v těle, čili jako fyzikální jev.
-
Jak si zkrátit život a zkazit chrup? Sladké nápoje nám ničí střevní mikrobiom
Pití sladkých nápojů může vést k rozvoji diabetu. Jak plyne z nové americké studie, souvisí to se změnou látek, které vylučují naše střevní bakterie.
-
Nerovnováha střevního mikrobiomu může spustit deprese. Jezte zelí, pijte kefíry
Stav střev výraznou měrou ovlivňuje také naši psychiku. Jakým způsobem komunikují bakterie s naším mozkem? Jak moc škodí mikrobiomu antibiotika? A jaký vliv má genetika?
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.