V eurovolbách se hraje i o české pivo a elektromobilitu. Nevěříte?

5. červen 2024

Zelená dohoda pro Evropu na nás teď vyskakuje všude, je totiž silným tématem blížících se voleb do Evropského parlamentu. Vybrali jsme dva praktické modely, kdy se dozvíte, jak to bude u nás s automobilovou dopravou, nebo s kvalitou chmelu a piva. Oba totiž úzce souvisí s Green Dealem, což v pořadu Zaostřeno vysvětlují odborníci i lidé z praxe.

Čtěte také

Do roku 2050 chtějí členské země Evropské unie dosáhnout tzv. klimatické neutrality. Tedy snížit nepřirozené emise skleníkových plynů pokud možno na nulu. To je základní smysl Zelené dohody. Podobné cíle má naprostá většina zemí světa.

Tato politika vychází z doporučení vědců, což je ale jen minimum toho, co bychom měli udělat, abychom se vyhnuli jen těm nejhorším dopadům změny klimatu.

Čtěte také

Vozový park má u nás průměrnou životnost 15 let, takže konec výroby a prodeje spalovacích benzinových a naftových automobilů vychází na rok 2035. Jen tak je pak i dokážeme v roce 2050 všechny odstavit.

V té době budou podle vědeckých modelů projevy změny klimatu mnohem dramatičtější než dnes, následky uvidíme i na svém zdraví nebo ekonomice.

Víc si poslechněte v audiozáznamu pořadu Zaostřeno Jana Kaliby.

autor: Jan Kaliba
Spustit audio

Související