Neautentičnost české církve? Třeba hra na to, že nás je víc, než je, uvažuje biskup Holub

23. listopad 2021

Řadu lidí provokuje svou otevřeností, ochotou přijmout zahanbenost za církev v případech sexuálního násilí i palbou do vlastních řad. Česká katolická církev je podle něj neautentická a formální. „Neautentičnost se vždy projeví tam, kde si na něco hrajeme. Třeba hra na to, že nás je více než je, a že zastupujeme většinu ve společnosti,“ vysvětluje plzeňský biskup Tomáš Holub v pořadu Osobnost Plus.

Před několika dny se rozhodl zastavit distribuci časopisu RC Monitor mezi věřícími po Plzeňské diecézi.

Čtěte také

„Jsou tam podrývány základní hodnoty katolické církve dneška. To znamená pozice papeže Františka a směřování církve tak, jak je ji vlastní po přelomovém Druhém vatikánském koncilu. Tedy po rozhodnutí v 60. letech, podle kterého církev potřebuje nějakou otevřenost vůči světu,“ vysvětluje svůj krok Holub, který má být jedním ze tří kandidátů na post pražského arcibiskupa po odchodu Dominika Duky.

Upozorňuje, že se několikrát snažil s redakcí domluvit, ale k ničemu to nevedlo a dodává, že nejde o zákaz časopisu jako takového.

Krásné na demokracii je hledání společného jmenovatele.
Tomáš Holub

„Jde o to, že v okamžiku, kdy ve veřejných prostorách, které se hlásí k tomu, že našim pastýřem je papež František, a že jdeme spolu coby katolická církev ve třetím tisíciletí, se někde píše, že je to blbost. To se mi zdá, že to veřejný prostor mít nemá. Jestli to bude někdo říkat soukromě, je ale zcela v pořádku,“ dodává.

Kritický pohled

Za zásadní považuje plzeňský biskup hranici mezi kritickým pohledem, který je pro církev žádoucí a tím, co je pro ni už nepřijatelné. Poukazuje na to, že papež dnes vyzývá, aby se o katolické církvi otevřeně diskutovalo.

„A kdo nabízí tuto platformu pro diskusi, tak se o něm řekne, že to dělá zásadně špatně,“ zdůrazňuje.

Čtěte také

„Papež nás zve, abychom se ptali úplně všech, jak vlastně vnímají katolickou církev. I těch lidí, které jsme zklamali, kteří jsou nějak proti nám, kteří se cítí vyhozeni na okraj a tak dále. Když zve a vytváří tu platformu, není možné ji podtrhnout. Říct, že to dělá špatně a nebudeme se takto ptát. A to je to základní, kde vidím tu hranici.“

Konzervativní část církve, u které jsou slova zpochybňující papeže vítaná, je podle něj hodně malá. Připomíná, že o časopise RC Monitor se diskutovalo i na Biskupské konferenci a ostatní biskupové na to mají velmi podobný názor.

„Od biskupů se očekává, že řeknou jasný postoj. Zatím jsem to jako biskup řekl já, protože mám zodpovědný za svoji diecézi. V katolické církvi je skvělá věc, že je samostatnost jednotlivých biskupství obrovská. Čekám, že oni budou zvažovat, jakým způsobem vyjádří svůj nesouhlas a neočekávám, že všichni budou tak jednoznační jako já,“ připouští Tomáš Holub.

Lidovci s Piráty ve vládě? 

Holub, který se netají tím, že sleduje politiku, varoval před populismem a před volbami vyzýval voliče, ať volí subjekty, které své jednání staví na hodnotách pravdy, svobody a ať pečlivě čtou volební programy.

Čtěte také

„Myslím, že je důležité na jedné straně znát program, a na druhé straně to porovnávat s realitou těch, kteří program zastupují. A bez toho, že program nějakým způsobem znáte, je se zas složité dívat se jen na to, co ti lidé dělají,“ vysvětluje.

Problém s tím, že ve vládě budou na jedné straně křesťanští demokraté a na druhé Piráti, v žádném případě nemá.

„Krásné na demokracii je hledání společného jmenovatele, který je zase na jedné platformě, která se nemůže zpochybňovat. A to je demokracie, svoboda a právě nějaká úcta k pravdě. Myslím, že tyto hodnoty jsou spojené a pak už se dá hledat s mnohem větší otevřeností. Každý má různé akcenty. Není ale možné vytáhnout jednu hodnotu, musíme se dívat na celek. I když v něm jsou některé věci, které odmítáme, tak je pro nás důležitější celek,“ naznačuje.

„Katolická církev se hlásí k demokracii jako k nejlepšímu z těch špatných systémů dneska. My nejsme organizace, která bych se chtěla vrátit k nějakému monarchistickému řešení vlády,“ dodává.

Poslechněte si celou Osobnost Barbory Tachecí.

autoři: Barbora Tachecí , kbr

Související