Navštivte díru světa. Zambie vábí turisty na Trumpův kontroverzní výrok

„Navštivte ‘díru světa‘ – Zambii. Zemi, kde jediné hvězdy, které tu spatříte, najdete na obloze a na zebrách.“ Tak láká návštěvníky s poukazem na americkou vlajku reklama webu Zambia Tourism.

Evidentně se jedná o reakci na nedávná slova prezidenta Donalda Trumpa, dovozuje portál týdeníku Newsweek.

Odvolává se přitom na poznámky, které měl Trump pronést v Oválné pracovně během setkání s americkými senátory při diskuzi o migrační politice. „Proč sem necháváme přicházet lidi ze všech děr světa?,“ dotázal se údajně prezident, který prý ovšem použil mnohem expresivnější a vulgárnější výrazivo.

A i když Bílý dům slova svého šéfa mírnil a prohlašoval, že v tak hrubé podobě nikdy nezazněla, další skandál byl na světě. Senátoři se teď s Donaldem Trumpem přou o to, co bylo vlastně vyřčeno. A hlavně obviňují hlavu státu z rasismu. Podle zdrojů Newsweeku měla Trumpova slova odkazovat na středoamerický Salvador, ostrov Haiti a africké státy. Čtyřiapadesát afrických zemí už ostatně mluví o urážce a žádá omluvu.

Zambijský portál, který operuje nezávisle na státní turistické agentuře, teď ovšem téma uchopil jinak. Samotná Zambie je přitom zemí s úchvatnými výhledy a atmosférou. „Divoká příroda je naším trumfem,“ píše Zambia Tourism na svém facebookovém profilu.

Chytrá a vtipná vs hloupá a nevhodná

Web se nikterak netají tím, že jde skutečně o reakci na Trumpovy výroky. Zambijská státní rada pro turismus se od zmíněné kampaně nicméně distancuje a poukazuje na to, že jde o soukromou iniciativu.

Na sociálních sítích vzbudila reklama značný ohlas. Někteří přispěvatelé se baví a oceňují rychlou a vtipnou kampaň. Jiní ji naopak považují za nevhodnou a hloupou. Ozývají se rovněž hlasy poukazující na pomoc, kterou Spojené státy Zambii poskytují.

„Zapomněli jste na další hvězdy a pruhy, které jsou v Zambii k vidění. Spojené státy totiž financují až polovinu veřejných služeb v zemi,“ napsal jeden z diskutujících.

Podle oficiálních zdrojů Agentury Spojených států amerických pro mezinárodní rozvoj (USAID) je pro subsaharskou Zambii určeno až 797 milionů dolarů rozvojové pomoci, která zahrnuje i úvěry poskytnuté za zvýhodněných podmínek, osvětluje týdeník Newsweek.

autor: smi
Spustit audio