Nakousnuté jablko slaví 40 let

1. duben 2016

Před čtyřiceti lety se začala psát nová kapitola počítačové historie.

Přesně 1. dubna 1976 byla založena firma Apple, bez jejíchž počítačů, chytrých telefonů nebo hudebních přehrávačů si mnozí lidé už neumí představit svůj život.

Trojice mladíků Steve Jobs, Steve Wozniak a Ronald Wayne byla přesvědčena, že osobní počítače mohou být dostupné všem, a tak ve své původně garážové firmě v kalifornském Cupertinu sestrojila první počítač Apple.

„Byla to v té době v podstatě jenom deska a pytlík součástek, které poslali zájemcům. Vyrobili jich několik set kusů a na tomhle vznikl celý úspěch budoucí firmy Apple,“ říká IT novinář Martin Malý.

Apple jako první používal například ikony nebo myš. Nebál se přijít s novinkami, a proto býval hlavní zakladatel Steve Jobs považován za největšího génia počítačové éry, i když vyjít s ním někdy nebylo lehké.

„Dokonce i v pozdější době, když se třeba vyvíjely různé iPady, tak je známo, že Steve Jobs měl jasnou představu o tom, jak to má uživatelsky vypadat, a pokud mu inženýři přinesli nějaké jiné zařízení, které bylo složitější, než si představoval, tak je s tím vyhazoval a řval na ně,“ vypráví publicista Malý.

Jak se vyvíjel vztah mezi Applem a Microsoftem? A proč je vlastně logem Applu nakousnuté jablko? Poslechněte si celý rozhovor v audioarchivu Českého rozhlasu Plus.

autoři: bur , evk , jpr
Spustit audio