Na jméno „obvoďák“ jsou už praktičtí lékaři alergičtí, vtipkuje Kurzová ze sdružení praktiků

17. červenec 2019

Jakého máte praktického lékaře? S ním totiž stojí a padá vaše zdraví. Dlouhé diskuse o roli rodinného lékaře nějak usnuly, ale v zákoně tento nový obor primární péče najdete.

MUDr. Šebková: 2 miliony českých dětí budou v ohrožení kvůli zrušení oboru praktický lékař pro děti

Alena Šebková

Ministerstvo zdravotnictví chce sloučit dva pediatrické obory do jednoho. Je skutečně zdravotnická péče o děti v ohrožení nebo jde o strašení veřejnosti? Hosté: předsedkyně Odborné společnosti praktických dětských lékařů Alena Šebková a poslanec za ČSSD a pediatr Jaroslav Krákora.

Změnil se nějak vztah lékař−pacient? Podle Hany Kurzové ze Sdružení praktických lékařů dobré praktiky máme, „taky proto tento obor medicíny dělají. Na fakultě jsem vždy zdůrazňovala, že tento lékař má mít k pacientovi nejblíž,“ říká v pořadu Hovory.  

Každý dobrý lékař v primární péči nikdy nebude umět kožní stejně jako kožař, ale měl by umět víc než kardiolog.  

Pro chirurga jste ve špitále často jen žlučník na osmičce, ale pokud máte dobrého praktického lékaře, tak ten ví, „kdy vám maturovala dcera, jestli jste si koupili nový byt nebo co řešíte doma a kdy jste se pohádali. Nemoc je obrazem duše, a pokud k vám má pacient důvěru, přijde k vám i s problémem, co nosí v hlavě. Jen tak taky pochopíte, co doopravdy stojí za zdravotním problémem, se kterým přišel.“  

Nemoc je obraz duše

Jako příklad pak uvádí stav, ve kterém i běžné problémy zvládáte daleko hůř, než když jste v pohodě: třeba když vás bolí zub nebo máte rýmu. Takový přístup ale vyžaduje čas lékaře. Jak to může zvládnout, když ale víme, že má plnou čekárnu?  

Pro i proti. Ani lékaři Baťovy nemocnice nejsou jednotní v otázce projektu nové krajské nemocnice jednotní

Lékaři (ilustrační)

Už po víkendu bude pravděpodobně jasné, zda projekt nové krajské nemocnice dostane „zelenou“. V názorech se rozcházejí nejen opoziční a koaliční politici, ale také lékaři, kteří byli hosty rozhovoru pořadu Den ve Zlínském kraji.

„Čas na pacienta se najde. Měl by se najít,“ opravuje se Kurzová. Hodně prý záleží na schopnosti organizace práce. Lékař může využívat systém objednávek nebo si vyhradit speciální čas na prevence. To všechno se pak ale rázem změní, pokud je třeba chřipková epidemie.

„Nikdy ale nesmím v záplavě banalit přehlédnout něco důležitého. Taky se musím rychle rozhodnout, jestli nemoc zvládnu ‚odléčit‘ sama, nebo je stav vážnější a posílám do nemocnice nebo k odbornému lékaři. Zatraceně dobře taky musím vědět, ke komu pacienta nakonec odešlu,“ dodává.

Obvoďák vs. praktik

Proč lidé praktikům tak často říkají „obvoďák“? Obvodní lékaře máme už od dob Marie Terezie a vydrželi i zhroucení Rakouska-Uherska. Za první republiky tady ale byl systém rodinných lékařů, který už nevydržel rok 1948.  

Léčivou sílu smrku znali lékaři už ve středověku. Pomáhá při nemocech dýchacích cest i žaludku

Smrková větvička

Ve smrkovém lese se nám dobře dýchá. Není to náhoda. Při procházce si proto můžete natrhat pár mladých smrkových výhonků. K čemu jsou dobré?

„Do roku 1978 na obvodech pracovali lékaři s atestací internista, chirurg a anesteziolog. Až pak přišla renesance praktického lékařství jako samostatného oboru. Znovu se začal přednášet na fakultách a pak i atestovat v samostatném oboru všeobecné lékařství,“ popisuje.

Slovo obvoďák by ale lékařka lidem nedoporučovala používat, „někteří jsou na to dokonce citliví.“

Málo se ví, že váš lékař taky může přijet až k vám domů. „Jsem ráda, že teď už nám podstatně líp funguje rychlá záchranná služba. Byl to docela stres, když jsem měla ‚rozvyšetřeného‘ pacienta v ordinaci, zazvonil telefon a já musela jet k akutnímu případu. To bylo dost nepříjemné,“ vzpomíná.

Stále ale platí, že lékaři jezdí na návštěvy za chronickými nemocnými, tedy tam, „kde to počká“, za těmi, co do ordinace nedojdou a v neposlední řadě je to na vyžádání. 

Populace „starého kontinentu“ postupně stárne, na vlastní oči to vidí i Hana Kurzová. „Když jsem měla praxi na poliklinice v Nuslích, tak mi chodili 80letí ‚mladíci‘. Jsou lidé, kteří dokáží stárnout s noblesou, život je baví. Pokud je člověk aktivní a má zájem nejen o sebe, ale i o okolí, tak stárne rád,“ dodává.

Víc si poslechněte v audiozáznamu pořadu Českého rozhlasu Plus Hovory. Ptal se David Šťáhlavský. 

autoři: David Šťáhlavský , lup
Spustit audio

Související