Jak předejít rakovině tlustého střeva? Chce to pohyb, zdravou stravu a pravidelné prohlídky

23. červenec 2019

Rakovina tlustého střeva a konečníku je jedním z nejčastějších onkologických onemocnění. Každý rok lékaři zjistí kolem 8 tisíc takových nádorů. Situaci má zlepšit screeningový program. Jaké jsou rizikové faktory či prvotní příznaky? Na to se ptal onkoložky Petry Tesařové moderátor Jiří Chum. 

Onkoložka Petra Tesařová vysvětluje, že nádory konečníku a tlustého střeva souvisí s některými chybami v rámci stravování a životního stylu. Jde o nedostatek pohybu, málo vlákniny nebo konzumaci uzenin. Mezi rizikové faktory patří kouření a alkohol – to všechno může přispívat ke vzniku nádoru.

I střevní polypy vás mohou ohrozit na životě. Důležitá jsou preventivní vyšetření po 50. roce věku

Prof. MUDr. Marcela Kopáčová, Ph.D. ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Velkým strašákem zejména pro dospělou populaci je kolorektální karcinom čili rakovina střev. V zažívacím ústrojí se však vyskytují i jiná onemocnění, která dokáží velmi potrápit a při přehlížení a podcenění příznaků i do budoucna ohrozit na životě. Například střevní polypy.

Nejde ale o jediné faktory: „Jsou některé postižené rodiny, u kterých se nádor vyskytuje v několika generacích. Tam hrají často roli genetické faktory. A právě takoví pacienti by měli vyhledávat screening nejvíce.“

Preventivní prohlídky

Mezi prvotní příznaky nemusí patřit jen krev ve stolici, jde také o změnu frekvence stolice, střídání zácpy a průjmu nebo únavu, hubnutí a anémii, tedy ztrátu červených krvinek. V takovém případě bychom měli jít na screening rakoviny tlustého střeva.

Screening znamená vyhledávání časných stadií zhoubného nádoru nebo přednádorových chorob, které mohou časem do nádoru vyústit. Nástroje screeningu jsou různé, v případě prevence rakoviny tlustého střeva se používají dvě metody.

Nejdříve jde o laboratorní vyšetření skrytého krvácení ve stolici. To je doporučené provádět každý rok u pacientů, kterým je více než 50 let. Petra Tesařová upozorňuje, že krvácení ve stolici nemusí znamenat pouze nádor, může jít třeba i o krvácející hemeroidy. Druhou metodou je pak kolonoskopie.

Postupné zlepšení díky screeningu

Pokud se krev ve stolici objeví, musí následovat kolonoskopie: „Zmapuje celou krajinu tlustého střeva a konečníku. Není samozřejmě příjemné, protože vyžaduje přípravu, to střevo se musí úplně vyprázdnit. Často se provádí v mírné anestezii. Ale pokud má pacient kolonoskopii negativní, tak 10 let nemusí pomýšlet na další vyšetření.“

Screningový program je příkladem mezioborové spolupráce. Důležitou roli hrají praktiční lékaři, kteří pacienty instruují ohledně screeningu. Vysvětlují jim možnosti a připravují je na vyšetření. Následně také gastroenterologové, kteří provádějí kolonoskopická vyšetření.

Screeningový program funguje pět let. Daří se díky němu rakovinu zachytávat dříve? „Sklízíme úspěchy všech opatření, která okolo rektálního karcinomu provádíme. Nejenom screeningu, ale taky osvěty v rámci životního stylu, snížení rizikových faktorů. Křivky výskytu a křivky úmrtnosti se sklánějí. Snižuje se jak výskyt, tak i úmrtnost na tenhle nebezpečný nádor.“ 

autoři: Jiří Chum , kpk
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.