MUDr. Šebková: 2 miliony českých dětí budou v ohrožení kvůli zrušení oboru praktický lékař pro děti

8. červenec 2016

Ministerstvo zdravotnictví chce sloučit dva pediatrické obory do jednoho. Je skutečně zdravotnická péče o děti v ohrožení nebo jde o strašení veřejnosti? Hosté: předsedkyně Odborné společnosti praktických dětských lékařů Alena Šebková a poslanec za ČSSD a pediatr Jaroslav Krákora.

„Nedovedu si představit, že kromě lékařské pohotovostní služby budu ještě chodit do nemocnice, tam budu sloužit do rána a pak půjdu do své ambulance, protože tam mě nikdo nezastoupí. Máme lékaře, kteří mají, jestli vůbec, týden dovolené za rok,“ uvádí na účet kvalitní primární péče Alena Šebková, pediatr a předsedkyně Odborné společnosti praktických dětských lékařů.


Více než 100 000 lidí podepsalo petici za zachování oboru praktický lékař pro děti a dorost. Krákora v petici vidí lehkou manipulaci s veřejností, jak uvádí v pořadu Pro a proti. „Není to o žádném strašení,“ oponuje Alena Šebková.

„Je to o tom, jestli to ten člověk chce. Že nemůže jednu nebo dvě služby v nemocnici odsloužit? Já jsem sloužil osm služeb a ráno jsem chodil do ambulance. To bylo tvrdý. Není to nic proti praktickým pediatrům pro děti, chceme tomu dát rovnováhu,“ říká v pořadu Pro a proti Jaroslav Krákora, poslanec ČSSD, který se mimo jiné odvolává na svou pětatřicetiletou praxi v oboru pediatrie.

Nic se nestane?

„Je to lepší ty obory sloučit. Vůbec nic se nestane, pediatrie je jen jedna a dojde jen ke zkvalitnění toho oboru,“ říká Krákora, poslanec ČSSD.


Za celých 15 let se pro primární péči neudělalo téměř nic. Snažili jsme se získat mladé kolegy a díky našim snahám máme za poslední tři roky kolem padesáti atestovaných praktických lékařů pro děti a dorost. Zájem o obor strmě stoupá. Sloučením bychom se zase dostali na začátek. Alena Šebková, předsedkyně Odborné společnosti praktických dětských lékařů.


Musíme zajistit také dostatek nemocničních pediatrů, těch je málo. Některá oddělení jich nemají dostatek, protože praktičtí lékaři se nechtějí do nemocnic vracet. Jaroslav Krákora, poslanec ČSSD

Podle Šebkové, pokud chceme zachovat systém, kdy lékař pečuje o dítě od narození do osmnácti let, není řešením nahrazovat nedostatek lékařů v nemocnici praktickými lékaři. „V 85 % zemí v Evropě se stará lékař o děti od nuly do pěti let. To, co je u nás, to není obvyklé.“

Připomíná také další úkoly pro pediatry, jako je například také prevence rizikového chování nebo obezity. „Není možné, aby koncepčně ambulantní lékaři vykrývali nemocniční lékaře.“

Krákora říká, že nikdo nechce rušit lékaře pro děti, jen rozšiřovat jejich kompetence a působnost.

„Nejde o sloučení, ale o zánik oboru praktické lékařství pro děti a dorost. Pokud si někdo přečte novelu zákona, tak tam se o praktickém lékaři pro děti a dorost naprosto nehovoří,“ odpovídá Alena Šebková a připomíná to, že v minulosti tento obor také neexistoval, a právě kvůli potřebě speciální péče vznikl.

Budou k dispozici praktičtí lékaři pro děti a dorost?

„Praktických lékařů pro děti a dospělé je 30 % a to je problém,“ uvádí Krákora s tím, že pociťujeme v ČR nedostatek lékařů obecně.

Šebková mu opět oponuje a vysvětluje, že jsou místa, která jsou sice nepokrytá, ale nejedná se o plošný problém České republiky. Problém je podle ní v průměrném vysokém věku lékařů a v tom, že se nedaří, respektive nedařilo, získávat mladé praktické lékaře pro obor.

„Dostali jsme se do situace, kdy je velký zájem o obor,“ konstatuje doktorka Šebková s tím, že aktuálně vstupuje ročně do oboru 60 nových zájemců.

autoři: ves , bar
Spustit audio