Myslíte si, že je Putin zabiják? Joe Biden: Myslím

19. březen 2021
Výrok týdne

Prezident Spojených států Joe Biden ve středečním rozhovoru pro televizi ABC News připustil, že ruskou hlavu státu Vladimira Putina považuje za „zabijáka“.

Biden v interview přitakal na otázku moderátora.

Moderátor: Can we think, he is a killer?
Prezident Biden: Hm, I do.

z rozhovoru pro televizi ABC News

Biden vysvětloval, že Putina zná a v minulosti mu řekl, že nemá duši. Americký prezident reagoval také slovy „zaplatí za to" na otázku, jak si představuje reakci na úterní zprávu ředitelství amerických tajných služeb o zahraničních aktivitách spojených s nedávnými volbami.

Odtajněný materiál obviňuje ruského prezidenta, že schválil vlivovou operaci s cílem podpořit šance tehdejšího prezidenta Donalda Trumpa a podkopat důvěru ve volební proces.

Patřilo to Američanům

„Čtu to tak, že ten výrok byl určen Američanům,“ tvrdí bývalý šéf diplomacie a poradce našeho premiéra Cyril Svoboda. Reakce Ruska byla podle něj očekávatelná a adekvátní. „Mě zajímá spíš to, co bude dál, jaký to bude mít dopad na vztahy obou zemí. Rozbít si vztahy s Ruskem určitě není v zájmu USA,“ myslí si Svoboda.

Čtěte také

Ředitel New York University in Prague Jiří Pehe si zas všímá, že Vladimir Putin reagoval prakticky okamžitě, takže to považuje za důležité. 

„Myslím si, že by na nabídku přímé debaty s Putinem Biden v žádném případě přistupovat neměl. On teď drží v ruce silnější karty. Myslím si, že Putin se to snaží zinscenovat především proto, aby unikl hrozbě uvalení sankcí,“ dodává politický analytik.

Výrok týdne s Lucií Vopálenskou najdete v audiozáznamu. Analyzují ředitel Diplomatické akademie, poradce premiéra Andreje Babiše a bývalý ministr zahraničí Cyril Svoboda a politický analytik, ředitel  New York University in Prague Jiří Pehe.

autoři: Lucie Vopálenská , lup
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.