Libor Dvořák: Ten, kdo rusko-americké vztahy zlepší, nebude Putin

19. březen 2021

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek navrhl svému americkému protějšku Joeu Bidenovi po jeho čerstvých výrocích na adresu ruského prezidenta pokračovat v diskusi zahájené jejich lednovým telefonátem. Má ale podmínku, aby se nyní rozhovor uskutečnil nikoli telefonicky, ale v přímém přenosu. Bílý dům tuto nabídku zdvořile odmítl – s poukazem na Bidenovu pracovní zaneprázdněnost i na to, že oba prezidenti spolu mluvili docela nedávno.

Joe Biden přišel ve středu v televizní debatě s opravdu silným, byť lakonickým výrokem. Na otázku novináře George Stephanopoulose, zda považuje Vladimira Putina za zabijáka, odpověděl sice trochu zdráhavě, ale jednoznačně: „Inu… ano.“

Čtěte také

Zároveň ihned připojil poznámku, že Rusko loni opět zasahovalo do amerických prezidentských voleb a že za to zaplatí. Dál ovšem ani jeden z těchto soudů nijak nekomentoval a nerozvíjel.

Putinova reakce byla velmi pohotová a zřejmě i dobře prokalkulovaná – bylo přece jasné, že i kdyby chtěl, na podobnou nabídku není s to nejmocnější muž světa zareagovat takříkajíc přes noc. Přesto může Putinovo gesto kdekomu nejen v Rusku, ale i po světě připadat velkorysé.

Putin přitvrzuje

Joe Biden se v americké i světové politice pohybuje už skoro půl století, jistě ví, co se v ní sluší a patří a že podobné výroky, i když jen jako reakce na přímou otázku, jsou zkrátka a dobře z politického suterénu.

Čtěte také

Jeho současný postoj k Rusku a jeho vůdci je o to zajímavější, že někdejší mladý americký senátor poprvé navštívil Sovětský svaz už v 70. letech a že tehdy byl stoupencem oteplení tehdejších sovětsko-amerických vztahů. Současné Rusko však pro USA trvale považuje za „největší hrozbu“.

To se v Rusku vědělo už před loňskými americkými volbami, proto není nic zvláštního na tom, co výstižně poznamenal jeden ruský novinářský kolega: „Vítězství Joe Bidena Státní duma vestoje rozhodně netleskala.“

Vladimir Putin s oblibou označuje západní politiku vůči Rusku za konfrontační. V jistém smyslu možná oprávněně, jenže – on sám už v roce 2007 přišel se smutně proslulým výhružným projevem na mnichovské bezpečnostní konferenci, o rok později své pohrůžky realizoval vpádem do Gruzie, roku 2014 rozpoutal vleklý ozbrojený svár na východní Ukrajině a anektoval Krym a rok nato vojensky vstoupil do syrského občanského konfliktu.

Libor Dvořák

K tomu má ve zvyku své největší politické oponenty typu Michaila Chodorkovského nebo Alexeje Navalného jednoduše strčit za mříže a jejich stoupence nechává v ruských ulicích brutálně mlátit. A neustále přitvrzuje jak ve své vlasti, tak mimo ni. Z čehož plyne prosté ponaučení – pokud jednou někdo rusko-americké vztahy zlepší, rozhodně se nebude jmenovat Vladimir Putin.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio