Musíme jen poslat dítě s příznaky domů, doporučení jsou srozumitelná, chválí manuál pro školy šéfka asociace Schejbalová

19. srpen 2020

Začátek školního roku se neodvratně blíží a podle ministerstva školství by měla výuka co nejvíc připomínat běžný provoz. Dokument, který rezort ředitelům poskytl, je podle předsedkyně Asociace ředitelů gymnázií Renaty Schejbalové velmi srozumitelný.

 „V tom musím ministerstvo školství opravdu pochválit,“ říká Schejbalová.

Čtěte také

„Doporučená část nám dává poměrně velké množství možností, jak se vypořádat s doporučeními podle podmínek dané školy,“ hodnotí Schejbalová, která vnímá jako správný krok zrušení povinnosti ředitelů zjišťovat nákazu u každého žáka.

„Jsme jen povinni poslat dítě s příznaky domů,“ říká. O další se už mají postarat hygienici.

Homogenní skupiny jsou nereálné

Problematické bude zejména na středních školách a gymnáziích zachovat homogenní skupiny, tvrdí ředitelka Gymnázia Nad Štolou. Studenti jednotlivých tříd jsou totiž často různě rozděleni na hodiny cizích jazyků nebo volitelné semináře. Otazníky zůstávají i u organizování dětí v jídelnách.

Z hygienického hlediska by mohlo pokulhávat také sundávání roušek ve třídách a jejich opětovné nasazování ve společných prostorách, uvažuje Schejbalová. „Dovedu si představit, jak se roušky budou v hodinách válet po lavici,“ říká.

Šéfka Asociace ředitelů gymnázií ale dodává, že možnost sundat si roušku při výuce vnímá jako pozitivní.

Ředitelé by měli zaručit, aby se studenti co nejméně potkávali, ale to na některých školách není reálné.
Renata Schejbalová

Organizačně náročná by pak mohla být povinnost školy zajistit v případě potřeby jak vyučování ve škole, tak online. Učitelé by v takových případech museli učit ve třídě a další čas věnovat distanční výuce. „Pomohly by například kamery ve třídách, ale na to nejsou finance,“ přiznává.

Pokud jde o obavy pedagogů, nezaznamenala Schejbalová ve svém učitelském sboru strach z nákazy. „Nemůžeme se na několik měsíců nebo let izolovat doma, abychom se nenakazili,“ uzavírá.

Poslechněte si celý rozhovor Jana Bumby s Renatou Schejbalovou. Mluvili spolu také o tom, co přinesla jarní zkušenost s uzavřením škol nebo čemu se budou muset učitelé a žáci věnovat na začátku roku.

Související