Nový školní rok? Dnes má i dospělý co dělat, aby pochopil, co je důležité a co jen snaha vyvolat strach, myslí si ředitelka školy

19. srpen 2020

Školy se otevřou 1. září v běžném provozu, ale platit budou zvýšená hygienická opatření. Doporučení ministerstva školství shrnuje manuál, který školy dostaly. Vychází se v něm ze systému čtyř stupňů rizika koronavirové nákazy, který ministerstvo zdravotnictví používá pro označování epidemiologické situace v jednotlivých okresech.

Informační leták ministerstva školství ohledně adaptace žáků po návratu do školy

Na rozdíl od jara ministerstvo školství společně s hygieniky nestanovilo žádná pravidla pro omezení počtu žáků ve třídách. To, kdy přesně se budou nosit roušky, bude záležet na rozhodnutí hygieniků v konkrétním kraji, ale povinné budou třeba na chodbách, tedy ve veřejném prostoru.

Ministr školství Robert Plaga (ANO) zatím nepočítá ani s plošným zákazem škol v přírodě nebo školních výletů.

Obavy ze začátku školy? 

Ředitelka Základní a mateřské školy Střítež u Frýdku-Místku Dagmar Machálková ve Speciálu Plusu tvrdí, že některé nejasnosti ještě zůstávají, ale většina doporučení je podle ní zvládnutelná.

Čtěte také

„Jsme malá škola s pěti třídami a i na jaře se nám to zvládnout podařilo,“ tvrdí. „Nová situace nám otevřela mnoho nových možností a paradoxně to sblížilo rodiče s učiteli. Problémy nám pak ukázaly, kde máme slabiny.“ 

Machálková přiznává, že v době uzavřených škol a distanční výuky se učitelům před očima „vyloupli“ žáci, které až do té doby považovali za průměrné, a naopak někteří premianti „se nám trochu schovali“.

Informační leták ministerstva školství ohledně zásad distanční výuky

Z toho, jaký ale nový školní rok bude, ředitelka obavy má.

„Dnes má i dospělý co dělat, aby se vyznal v tom množství informací, jak pochopit, co je důležité a co je jen bublina nebo snaha vyvolat strach. Pro naše děti je to pak mnohanásobně složitější období. Pro nás ředitele je jeden z hlavních úkolů nastavit správný režim školy, poskytnout žákům bezpečí a klid, aby se s učiteli mohli plně věnovat hlavnímu poslání – vzdělávání v pohodlných podmínkách,“ dodává Machálková.

A co ošetřovné? 

V souvislosti s opatřeními, které ministerstvo školství kvůli koronaviru přichystalo pro školy od září, otevřela ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) i téma ošetřovného. Komentátor Aktuálně.cz David Klimeš se ale diví, že v tom už vláda nemá dávno jasno.

Informační leták ministerstva školství týkající se formativního hodnocení

„Ta nejistota je naprosto likvidační. Karanténa nebo izolace při koronaviru může být deset dní, ale maximální ošetřovné je teď zase jen na dní devět. Takže to nelícuje,“ říká ve Speciálu Plusu.

Kdyby se totiž v druhé vlně nákaza do Česka vrátila, „tak tady zase budou z hodiny na hodinu překotná zasedání vlády a tiskové konference o půlnoci, kde vláda vyhlašuje, co platí od šesté hodiny ráno.“

Stálo by to pakatel

Zrovna ošetřovné pro tisíce rodin by se prý mohlo vrátit do stavu před prázdninami docela snadno, zdůrazňuje Klimeš.

Čtěte také

„Když se tady kompletně zavřely školy, tak státní rozpočet stálo ošetřovné nějaké tři miliardy. Teď to zřejmě budou nějaké lokální výskyty – za stovky milionů korun. Vláda by musela garantovat, že je do systému vloží. To není žádná překotná částka,“ tvrdí Klimeš o případném zavírání škol či konkrétních tříd a ošetřovném, které by v souvislosti s tím mohli rodiče po státu žádat. 

„Škoda, že jsme si nevyřešili už v červenci. Mnohé rodiny mohly mít klidnější start do nového školního roku,“ dodává k otázce ošetřovného komentátor Aktuálně.cz.

Celý Speciál Martina Matějky, ve kterém byl hostem i ústřední školní inspektor Tomáš Zatloukal, si poslechněte v audiozáznamu.

autoři: Martin Matějka , lup
Spustit audio

Související