Mozek, duše a imunita. Oslavte s námi 10. výročí pořadu Laboratoř v Kampusu Hybernská

27. říjen 2023

Neurovědec a psychiatr Jiří Horáček, imunolog Jan Černý a herečka a režisérka Petra Nesvačilová budou klíčovými osobnostmi živého natáčení pořadu vědců a herců Laboratoř v Kampusu Hybernská 7. listopadu od 10:00.

Tématy speciálního dílu budou nové poznatky o lidském mozku. Pořad Českého rozhlasu Laboratoř je založen na debatě o novinkách z oblasti biologie. Pořad se tradičně koná během Týdne vědy a techniky Akademie věd České republiky a je také otevřen široké veřejnosti. Vstup je zdarma.

První veřejné představení měla Laboratoř na Týdnu vědy právě před 10 lety, 1. listopadu 2013 v sídle Akademie věd na Národní třídě. Vysílá se v premiéře každou sobotu v 10:30 na Českém rozhlase Plus, poté je dostupná na webu plus.rozhlas.cz, v aplikaci mujRozhlas a dalších podcastových aplikacích. Autorkou konceptu a moderátorkou debaty je Martina Mašková.

Jiří Horáček, neurobiolog a profesorem psychiatrie

Jiří Horáček

Neurobiolog a psychiatr. Působí na 3. lékařské fakultě UK v Praze a v Národním ústavu duševního zdraví (NUDZ). Publikoval řadu monografií i článků v odborných časopisech. Jeho nejdůležitější práce se týkají neurobiologie léčby sluchových halucinací, schizofrenie, vztahem mezi náladou, aktivitou serotoninu v mozku a citlivostí k inzulínu nebo účinku psychedelik.

Jan Černý, přírodovědecká fakulta (vzpomínky na samet z československých regionů)

Jan Černý

Biolog, imunolog a pedagog na Přírodovědecké fakultě UK v Praze. Stojí za úspěchy studentů na biologických olympiádách doma i v mezinárodním měřítku. Studuje mimo jiné membrány leukocytů, endosomální systém a sekundární metabolity bakterií a hub. Dostal cenu Wernera von Siemense pro nejlepšího vysokoškolského pedagoga. A nedávno stál na Univerzitě Karlově u zrodu nového multioborového programu Science.

Herečka a režisérka Petra Nesvačilová

Petra Nesvačilová

Herečka a režisérka, absolventka FAMU v oboru dokumentární tvorby. Už jako středoškolačka získala za psanou reportáž a fotografii cenu na filmovém festivalu Jeden svět, v 19 letech její první filmovou roli ocenil respektovaný časopis Variety. Za svůj první celovečerní film Zákon Helena byla nominována na cenu Českého lva za nejlepší dokumentární film a na další ocenění na Arpa film festivalu v Los Angeles či na Mezinárodním festivalu dokumentárního filmu Jihlava.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.