Místopředseda ČSSD Veselý: Vládou s ANO se obětujeme. Můžeme krvácet sami, nebo necháme krvácet zemi

16. březen 2021

Poslední volební model agentury Kantar pro Českou televizi ukazuje, že preference hnutí ANO se povážlivě propadají. Na koalici Pirátů a STAN nyní ztrácí celých 12 procent. Druhá vládní strana, sociální demokraté, by se podle tohoto průzkumu do sněmovny vůbec neprobojovala. „Bereme to naprosto vážně,“ tvrdí místopředseda ČSSD Ondřej Veselý. „Když jsme ale do vládní koalice vstupovali, nikdo netušil, že tady bude pandemie, která naši situaci ještě zhoršila.“

Veselý připomíná, že vloni na jaře, když se premiér Andrej Babiš (ANO) stáhl do pozadí a nechal řízení na ústředním krizovém štábu v čele s Janem Hamáčkem (ČSSD), situaci se podařilo dobře zvládnout. „Na podzim už to ale neudělal a neudělal to dosud,“ říká.

Čtěte také

Premiérovo řízení je podle sociálního demokrata Veselého chaotické a sráží důvěru občanů ve vládu. „Té jsme ale součástí,“ uznává s tím, že sám měl ze spojení s ANO obavy, které se naneštěstí ukázaly jako oprávněné.

„Pokud bychom to teď ale nechali jen na Babišovi a jeho chaotické kroky nebrzdili, bylo by to výrazně horší,“ varuje a dodává: „Stojíme před rozhodnutím, jestli krvácet sami, nebo nechat ještě víc krvácet zemi. Skoro bych řekl, že se obětujeme.“

Veselý má navíc za to, že ČSSD vedle hnutí ANO není tak vidět a nedokáže dobře prodat své úspěchy. „Vedle marketingového dravce Andreje Babiše a jeho obrovského PR oddělení bledneme.“

Kam se poděli voliči

Co se týká výsledků posledního průzkumu, které naznačují, že preference hnutí ANO nabírají sestupnou tendenci, jde víceméně o potvrzení dosavadních trendů, tvrdí analytik agentury Kantar Ondřej Ryboň. „Budeme samozřejmě čekat, jestli se nám tyto výsledky potvrdí i za měsíc,“ říká.

Čtěte také

Odklon od vládního hnutí zaznamenali analytici zejména u mladších voličů a voličů střední generace, kteří přechází převážně ke Starostům a nezávislým. Ti si ostatně polepšili i na účet ODS.

„V otevřených otázkách průzkumu se nám ukazuje, že za odklonem od ANO je ve velké míře opravdu nezvládnutá situace s epidemií, ale také celkové znechucení politikou. A to zejména u přechodů starších voličů od ANO k SPD,“ dodává Ryboň.

Hosty byli:
Ondřej Ryboň, analytik agentury Kantar CZ
Ondřej Veselý, ČSSD, místopředseda strany a poslaneckého klubu
Marek Výborný, KDU-ČSL, poslanec
Jan Kysela, ústavní právník, vedoucí Katedry politologie a sociologie Právnické fakulty Univerzity Karlovy

Zatímco koalice Pirátů a STAN je ve stále vyšší míře akceptovatelná pro elektorát obou subjektů, koalice SPOLU (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) ještě takový úspěch neslaví.

„V následujících týdnech a měsících musíme pečlivě přesvědčovat naše jádrové voliče, že to spojení neznamená rozpuštění KDU-ČSL v ODS nebo TOP 09 v KDU-ČSL. Vnímáme to jako spolupráci pro změnu v České republice, ale zůstáváme naprosto suverénní stranou se svým programem a ideovým ukotvením,“ představuje další nutné kroky koalice SPOLU lidovecký poslanec Marek Výborný.

Poslechněte si celý audiozáznam Speciálu Jana Bumby.

Spustit audio

Související