Onderka: V ČSSD roste nervozita, ale odchod z vlády by nebyl zodpovědný a výměna Hamáčka šťastná

9. březen 2021

Pandemie koronaviru podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) začíná zpomalovat a vládní opatření fungují, Česko ale dál patří k nejhorším na světě. „Předseda Hamáček několikrát upozorňoval na to, že by ČSSD některé věci dělala jinak a byla tvrdší, říkal nepopulární věci,“ připomíná poslanec a statutární místopředseda ČSSD Roman Onderka.

„Sociální demokracie má sílu pěti ministrů ve vládě a buď dokážeme ty věci vyargumentovat, anebo bohužel při rozhodování premiéra neuspějeme,“ dodává poslanec s tím, že nebýt pandemie, sociální demokraté by už z kabinetu odešli. Za účast ve vládě prý zaplatí vysokou cenu.

Čtěte také

Odchod z vlády požaduje například hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD) nebo bývalý ministr zdravotnictví a šéf bohumínské nemocnice Svatopluk Němeček (ČSSD), který na Twitteru napsal: „Fungování téhle vlády je věc, za kterou se musíme stydět. V souvislosti s epidemií se ukázalo, že vláda není schopná zemi řídit.“

Podle Onderky by ale odchod z vlády byl nezodpovědný vůči občanům a republice. „Nacházíme se ve zdravotní a ekonomické krizi. Přidat do toho politickou nestabilitu by byl hazard,“ upozorňuje poslanec.

„Ukazuje se, že to, co vláda dokázala učinit dobrého, bohužel dokáže marketingově perfektně prodat premiér Andrej Babiš a jeho hnutí ANO. A negativa, která se také vážou k fungování vlády, jdou na bedra obou stran,“ tvrdí poslanec.

Nervozita roste

Sociální demokraté ve vládě neuspěli s požadavkem na uzavření některých průmyslových podniků, které nejsou klíčové pro chod státu.

Čtěte také

„Tím tlakem jsme ale dosáhli toho, že se skoro okamžitě začalo testovat ve fabrikách. Toho jsme chtěli dosáhnout, je třeba se na to dívat v kontextu,“ podotýká.

Kvůli povinnému testování zaměstnanců jsou ale zahlcena veřejná testovací místa a testů je málo. „Státní hmotné rezervy budou nakupovat další testy, kterých je nedostatek. Proto zaměstnavatelé posílají své zaměstnance na veřejná testovací místa. Doufám, že ve velice krátké době se tato situace změní a bude se testovat přímo ve firmách,“ reaguje Onderka.

Nervozita roste nejen u členů, ale i v místních, okresních a krajských organizacích až po vedení strany.
Roman Onderka

Do podzimních sněmovních voleb by podle něj měl stranu vést současný předseda Jan Hamáček, rozhodnou o tom ale delegáti dubnového sjezdu ČSSD. Vyměnit lídra pár měsíců před volbami by prý nebylo šťastné řešení.

Jako statutární místopředseda strany ale potvrzuje, že ve straně roste nespokojenost s vedením: „Kdyby tomu tak nebylo, tak by ta strana a lidé v ní nebyli normální. ČSSD, která byla zvyklá na 30procentní výsledky ve volbách, má podle posledních průzkumů 4,5 procenta – hrozí, že se nedostane do Poslanecké sněmovny a nervozita roste nejen u členů, ale i v místních, okresních a krajských organizacích až po vedení strany.“

Proč se vláda neshodla na jednom návrhu novely volebního zákona? Poslechněte si v záznamu Interview Plus.

autoři: Veronika Sedláčková , Michael Erhart
Spustit audio

Související