Situace je tristní. Nelze všechny firmy naráz vybavit potřebnými testy, říká šéf laboratoří Agellab

9. březen 2021

Od pátku mohou pracovníci velkých firem do práce jen s negativním výsledkem testu na covid-19. Stačí sice test určený pro samovyšetření, těch se ale nedostává, jejich cena letí nahoru a dodavatelé nezvládají uspokojit poptávku. Zaměstnavatelé posílají své pracovníky do přeplněných testovacích center. „Poskytovatelé testování, kteří fungují už řadu měsíců, teď nejsou schopni uspokojit poptávku všech, kteří by to potřebovali,“ shrnuje Tomáš Gucký, šéf sítě laboratoří Agellab.

„Současná situace je tristní, protože nařízení ohledně plošného testování ve firmách přišla nenadále a s naprosto nedostatečnou přípravou. Testy dnes skutečně dostupné nejsou,“ potvrzuje.

Čtěte také

K chybě došlo podle Guckého už na samém začátku: „Došlo k zanedbání přípravy a teď se to horko těžko dohání. Nelze všechny naráz vybavit potřebnými testy.“

Ředitel laboratoří má navíc obavy z tlaku na udělování výjimek pro další a další typy samotestů. „Ne vždy je jejich diagnostická sensitivita dostačující,“ upozorňuje.

A s apelem na vládu dodává: „Bylo by vhodné, aby se výjimky neudělovaly jen tak od stolu, ale bylo k tomu nějaké odborné stanovisko.“

Zasahují testy do práv lidí?

Jak ukazuje návrh na zrušení normy, který podal advokát Norbert Naxera, zaměstnavatelé se kromě nedostatku testů potýkají i s neochotou některých pracovníků nechat se otestovat.

Čtěte také

Dělník, kterého Naxera zastupuje, se vymezil proti rozhodnutí nadřízených, že odmítnutí testu bude považováno za překážku v práci na straně zaměstnance, který tak ztratí nárok na mzdu.

O úspěchu takového tažení proti povinnému testování ale ústavní právník Ondřej Preuss z Právnické fakulty Univerzity Karlovy pochybuje:

Hosty byli:
Ondřej Preuss, Katedra ústavního práva Právnické fakulty Univerzity Karlovy
Tomáš Gucký, ředitel sítě laboratoří Agellab
Karel Dobeš, předseda představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků
Milan Teplý, ředitel firmy Madeta

„V takovém případě vážíme, jestli povinné testování je takovým zásahem, který už by byl z hlediska základních práv nepřípustný, když na druhé misce vah je třeba bezpečí a zdraví ostatních zaměstnanců ve společnosti.“

Preuss se domnívá, že u Nejvyššího správního soudu převáží druhý jmenovaný zájem. Soud proto vládní nařízení nejspíš nezruší.

Poslechněte si celý audiozáznam Speciálu Martiny Maškové a Jana Burdy.

Spustit audio

Související