Petr Holec: V ČSSD si už zase pouštějí žilou. Tentokrát bouchly spasitelské saze v Petříčkovi

19. únor 2021

Už to začíná být celkem nuda. Vždycky, když už se zdá, že i v ČSSD konečně zakopali válečnou sekyru, přijde další ťafka proti vlastnímu vedení. Tentokrát proti šéfovi strany a vicepremiérovi Janu Hamáčkovi vyrazil místopředseda a ministr zahraničí Tomáš Petříček.

„Jsem přesvědčený, že sociální demokracie potřebuje změnit styl. Ten čas nastal nyní,“ řekl Seznam Zprávám.

Čtěte také

A současně tím oznámil svou kandidaturu na šéfa ČSSD na jejím jarním volebním sněmu.

Ano, klasickým způsobem tomu nahrál i sám Hamáček: ten stále ještě neoznámil, jestli bude svou předsednickou funkci na jaře obhajovat, čímž logicky odšpuntoval předsednické ambice svých kolegů. Bizarní ale je, že ČSSD jen opakuje vlastní varovnou historii a zkouší měnit vedení jen pár měsíců před volbami. A stejně tak i to, že chce ČSSD zachraňovat právě Petříček.

Ale popořadě. Své vedení ČSSD vyměnila i krátce před posledními sněmovními volbami, v nichž nakonec utrpěla sedmiprocentní výprask, z nějž se dodnes nevzpamatovala.

V Lidovém domě ale prostě nejspíš neznají nic jako staré dobré poučení z krizového vývoje. Strana proto zůstává nejednotná a rozhádaná. A díky posledním volebním průzkumům ji navíc zachvátila i panika z vypadnutí ze sněmovny, po němž by zřejmě následoval definitivní konec.

Ministrem náhodou

Krátce před Petříčkem proto na Hamáčka podobně zaútočil i jeho dlouholetý přítel, jak už to bývá. Ministerský náměstek a vlivný člen ČSSD Robin Povšík svým kolegům napsal dopis, v němž mimo jiné píše: „Potřebujeme radikální změnu. A to jak personální, tak programovou.“

Nemusíte ani moc hádat, na koho tím míří, i tady je samozřejmě terčem Hamáček. „Jeho charisma se blíží nule,“ komentoval teď ovšem Povšík pro změnu lídrovské kvality Petříčka. Tak tohle už začíná být trochu moc i na pozdní ČSSD.  

Čtěte také

Jenže problém je, že ČSSD nemá personálně kde brát – a už vůbec ne radikálně. Ostatně i její vlastní hejtmani se od ní v posledních krajských volbách radši distancovali, což je tak asi nejradikálnější, co v Lidovém domě ještě svedou. Ironie ale samozřejmě je, že teď chce ČSSD spasit zrovna Petříček, jehož by z toho nikdo určitě nepodezříval. Ministrem se totiž stal náhodou jako náhradník a dlouholetý „pobočník“ Miroslava Pocheho, kterého odmítl jmenovat prezident Miloš Zeman.

Coby lídr navíc Petříček už prošel volebním testem. V posledních místních volbách vedl kandidátku ČSSD v Praze 7 a ukázal se být takovým voličským magnetem, že získal 1,8 procenta hlasů a stranu vyvedl z místního zastupitelstva.

Možná i proto teď jeho kandidaturu na šéfa strany nepodpořila ani jeho mateřská pražská buňka, i tam se Petříčka bojí. Pravda ale je, že zoufalství prostě vždycky plodí jen další zoufalství. A Petříček je toho důkazem.      

Autor je komentátor serveru Info.cz

autor: Petr Holec
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.