Lukáš Jelínek: Nejkratší cesta k chaosu

9. březen 2021

„Je to něco, co se nějakým způsobem děje,“ odvětil ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO), když se jej novináři ptali, proč muselo dojít k výměně hlavní hygieničky. Zjevně šlo o pokyn z vyšších pater. A co se „nějakým způsobem děje“ dál?

Premiér Andrej Babiš (ANO) se stále častěji do ministerstva zdravotnictví naváží. V rozhovoru pro sobotní Právo nejen kvůli hygienické službě, ale i špatné komunikaci, absenci analytika, jenž by sledoval vývoj nových léků a vakcín v cizině či celkové personální poddimenzovanosti.

Čtěte také

A na otázku, jestli si uvědomuje, že když ministrovi fušuje do řemesla, nemusí to být pro Blatného příjemná situace, Babiš odpověděl: „Jsem předseda vlády a ve finále nesu za vládu a její činnost odpovědnost. Já budu skládat politické účty, ne ministr zdravotnictví.“

Při vzpomínce na Babišovy výroky, jak si bere na triko očkování, nebo jak mu jde mikromanagement, můžeme dojít k jedinému závěru: premiér nepotřebuje ministra, ale jen převodovou páku. Blatný mu spíš překáží. V lecčems je těžkopádný, není nakloněný Babišovým experimentům tu se Sputnikem, tu s ivermektinem, a pokud jde o zpřísňování protiepidemických opatření, když zrovna nepropadá bezmoci, rozumí si lépe s koaličními sociálními demokraty než s hnutím ANO, jež ho do vlády nominovalo.

Možná také proto, jaksi na oplátku, se šíří, že by se nejen prezidentovi, ale i premiérovi víc na ministerské židli zamlouval sociálně demokratický poslanec a exhejtman Jiří Běhounek.

Babiš není Merkelová

Babišovi se též podařilo zlákat ke spolupráci epidemiologa Petra Smejkala, který umí mluvit a s rozzářenou tváří rozebírat i smutné zprávy. Počkejme si, jak dlouho mu úsměv na rtech vydrží a zda nebude následovat kolegu Rastislava Maďara, jenž za sebou třískl dveřmi, když jeho výzvy k přísnějším restrikcím loni ve Strakovce narážely jako hrách na zeď.

Čtěte také

Někdejší národní koordinátor pro očkování Zdeněk Blahuta v rozhovoru pro Seznam Zprávy označil Babišův přístup za „katastrofu“ a dodal: „S ním je to těžké, on neudrží myšlenku, do všeho se montuje a o všem chce rozhodovat.“

Však také vicepremiér a předseda ČSSD Jan Hamáček naříká, že místo toho, aby krizový štáb něco připravil a vláda to schválila, Babiš mechanismy komplikuje prosazováním ad hoc zřízených orgánů, jako je Rada vlády pro zdravotní rizika. Těžko si představit kratší cestu k chaosu, na jehož konci je znechucený ministr zdravotnictví a premiér hrající si na nákupčího léků a vakcín.

Jestli takové Maďarsko chytračí s ruskými nebo čínskými očkovacími látkami v rámci své dobře promyšlené rebelie vůči partnerům v Evropské unii, Babiš v lepším případě v dobré víře vytváří bohapustý zmatek, v případě horším jde na ruku lobbistům ambiciózních farmaceutických firem.

Čtěte také

Silný šéf resortu s politickou zkušeností a partajním zázemím by si vytvořil vlastní mocenské centrum a premiérovi nedal kůži lacino. Ne tak samotář Blatný, jenž nedokáže ani nikoho zlákat do čela tiskového odboru ministerstva.

Poté, co neuhlídal svého „psa“, tedy seriózně míněný protiepidemický systém, do něhož ekonomičtí ministři navrtali tolik výjimek, že se stal směšným, Blatnému nezbývá než pouze provádět bilance koronavirového řadění a dělat smutné oči na občany, aby nákazu opravdu nebrali na lehkou váhu.

Lukáš Jelínek

Nemá cenu vyhlížet někoho lepšího. Střídat ministry jako na běžícím páse je uprostřed epidemie ten nejhorší možný nápad. Řešením stejně může být jen naslouchání expertům a přetavování jejich závěrů v politická rozhodnutí. Bohužel však nejsme v Německu a Babiš není Angela Merkelová.

Autor je politický analytik

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.