Týden očima Petra Schwarze: Věci, co se nějakým způsobem dějí

6. březen 2021

V Česku nějakým způsobem umírá na koronavirus více než tisíc lidí týdně. I když to vláda jako strategii naštěstí už dávno zavrhla, patříme nějakým způsobem mezi úplnou špičku v promořování – celkový poměrný počet nakažených je vyšší jen v Andoře, Gibraltaru a v Černé Hoře, a i tento týden byly počty nově nakažených děsivé.

Češi se nějakým způsobem učí najít, kde jsou hranice katastru jejich obce, potažmo okresu, a kde by se tedy měli nejdále pohybovat – to je dobře, protože podle premiéra Babiše současná přísnější vládní opatření ani po ohlášených třech týdnech neskončí.

Čtěte také

To je jasné už teď, ale jak hodlá vláda postupovat dále, říct předseda vlády nemůže, protože „nikdo neví, co se stane“, a bude záležet na tom, jak se budou opatření dodržovat a jak lidé omezí kontakty.

Pokud by ale někomu nějakým způsobem připadala i v současné situaci vládní opatření příliš přísná, přinejmenším stejně přísná – a důsledněji kontrolovaná – vyhlásili na Novém Zélandu pro největší město Auckland poté, co se tam objevil jeden jediný nakažený, kterého nedokázali dostatečně vytrasovat. Také na pětimilionovém Novém Zélandu si celá pandemie vyžádala jen 26 obětí, zato vláda vloni vynaložila na pomoc a kompenzace těm, které její opatření ekonomicky postihla, 4 procenta HDP země.

Ať nám nechybí síla a odvaha bojovat se smrtícími hrozbami

To u nás si nějakým způsobem stát už nemůže v tomto ohledu moc vyskakovat, v únoru hlavně kvůli předvánočnímu „daňovém balíčku“ vybral na daních téměř o 30 procent méně a naděje na výrazně zlepšení nikde na obzoru.

Čtěte také

Podle Národní rozpočtové rady musí vláda urychleně připravit konsolidaci veřejných financí a zároveň s tím výrazně daně zvýšit, jinak země narazí už za tři roky na dluhovou brzdu a ještě dříve přijde o skvělý rating, kterým se nyní ministryně financí Schillerová tak ráda chlubí.

Večírek končí, ale pokud na vás jdou chmury, vězte, že na tom aspoň nejste ze všech nejhůř. Hůře než všichni ostatní je totiž na tom podle svých slov Monika Babišová, protože musí všechna opatření přijatá vládou jejího manžela dodržovat a ještě právě oni jsou nejvíce sledovaní. Strašný osud.

Ale zpět. Většina opatření tedy bude platit déle než oznámené tři týdny, u jiných se ale naopak vláda předháněla, jak rychle je umí zrušit. A tak uzavření závodních jídelen nějakým způsobem platilo jeden den, dva dny prodloužení karantény pro ty, kteří se nemohou doma izolovat od nakažených, a už poněkud komickou tečkou za týdnem turbulentních změn vládních výnosů bylo čtvrteční oznámení ministerstva zemědělství o výjimce pro rybáře, které zase neplatilo hned v pátek. Obrázek vládní komunikace už jen nějakým způsobem doplnila hádka v přímém přenosu na sociálních sítích mezi ministryněmi Maláčovou a Schillerovou.

Čtěte také

Ano, je to něco, co se nějakým způsobem děje, jak zněla jediná odpověď ministra Blatného na otázku, proč odvolává hlavní hygieničku Rážovou, kterou předtím veřejně nepřímo, ale dost zřetelně, kritizoval premiér Babiš. Ten od její nástupkyně Svrčinové očekává větší aktivitu v médiích, a že bude tváří, které lidé uvěří. Pár měsíců před volbami se to dá přeložit tak, že premiér potřebuje někoho, kdo by na sebe vzal ta oznámení, která jemu a vládním politikům na popularitě nepřidají, a kdo zároveň nemá cejch toho, kdo každou chvíli tvrdí něco jiného.

Jen je zvláštní, že právě Svrčinovou premiér před necelým rokem ostře kritizoval za údajné opakované chyby v komunikaci, tedy v tom, co má nyní dělat, a žádal jejího tehdejšího nadřízeného Vojtěcha, ať to „zásadním způsobem“ vyřeší. Ten pak Svrčinovou vyzval, aby zvážila rezignaci, ona to odmítla, a tím to celé skončilo. Tak uvidíme, jestli Svrčinové pevné postoje vydrží, případně jak premiér vydrží pevné postoje.

Petr Schwarz

Indický rolník ubránil sebe i svou rodinu, když holýma rukama zabil rozzuřeného útočícího levharta. Ať nám nechybí síla a odvaha bojovat se smrtícími hrozbami, přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Schwarz
Spustit audio