Petr Holec: I ČSSD hledá parťáka do voleb. Nikdo na ni ale nezbyl

30. leden 2021

Tak už i vládní ČSSD hledá spojence do voleb po vzoru opozice, která se šikuje do dvou antibabišovských volebních bloků. Jedním je trojkoalice SPOLU, tvořená ODS, TOP 09 a lidovci, zatímco začátkem roku stvrdili druhou společnou frontu Piráti a STAN. Teď se s někým zkouší spojit i ČSSD, a její šéf Jan Hamáček proto nyní rozeslal všem členům strany dotazník, aby se vyjádřili k možnostem předvolební spolupráce.

Problém je, že na ČSSD už vlastně nikdo nezbyl. Kdyby strana byla moderní levicí oslovující mladší voliče, měla by ze současné opozice blízko k Pirátům, kteří by staré tradiční straně dodali auru mladých městských ajťáků. A štědrými sociálními výdaji ČSSD nemá daleko ani k lidovcům, se kterými ostatně seděla v několika vládních koalicích. Jenže ČSSD moderní levicí není. A navíc jí vážně hrozí vypadnutí ze sněmovny, a proto je pro Piráty i lidovce jen přítěží. Koalice ČSSD a KDU-ČSL by mohla obě strany společně vyvést ze sněmovny.

Čtěte také

Z voličských průzkumů vychází, že ČSSD dnes zbyli zhruba stejní voliči jako KSČM, která se nachází v podobně bídné situaci: tedy lidé nad šedesát let z menších měst a obcí, které určitě netrápí blahobyt. Komunisti ale mentálně stále žijí v totalitní normalizaci a jejich „návrat“ do své někdejší mateřské strany nepřipadá v úvahu. ČSSD proto zkouší lovit v mimosněmovních vodách, jenže tam je jen samá divočina.

Budoucnost v Budoucnosti?

Čtěte také

Zelení, o kterých v Lidovém domě mluví jako o možném nekoaličním volebním partnerovi, sice kdysi pronikli do sněmovny, a dokonce usedli i ve vládě, v současnosti ale politicky sotva přežívají. Už nějaký rok zažívají volný pád a málokdo ví, že vůbec ještě existují. ČSSD pošilhává i po novém hnutí Budoucnost, které vzniklo z jejich někdejšího mládí jménem Idealisti a částečně i Zelených. Jenže to tři čtvrtě roku před volbami existuje spíš jen na webu než mezi lidmi.

O podporu Budoucnosti se navíc strana zkusila opřít ve dvou případech už v loňských senátních volbách a výsledkem je to, že její dlouholetý senátor Jiří Dienstbier vypadl ze Senátu a neusedl do něj ani její místopředseda Michal Šmarda. V ČSSD mluví také o kandidatuře šéfa odborů Josefa Středuly, to už je v Lidovém domě tradice: nejvyšší odboráře strana poslala do našeho i Evropského parlamentu, ani to ji ale určitě nespasí. Když několik let prohráváte jedny volby za druhými, jedna kosmetická změna celkový obraz prostě nezmění.

ČSSD nyní naplno doběhly všechny její neduhy. Tedy dlouhodobé popírání socioekonomické reality a změna programu, vnitrostranické bratrovraždění a nejednota a samozřejmě i personální bída. Hamáčka sice na jaře na chvíli proslavila červená mikina, ta ale dávno vybledla. Ostatně, že je strana zralá na K.O., to pochopíte právě z toho, že šla do loňských krajských a senátních voleb bojovat se zmíněnou červenou mikinou. ČSSD prostě očividně uniklo, že se pro voliče stala v podstatě zbytečnou.

Autor je komentátorem serveru Info.cz

autor: Petr Holec
Spustit audio

Související