Miloš Vystrčil: Dopis od čínského velvyslanectví je výhrůžný až vyděračský

28. únor 2020
Výrok týdne

Prezident Miloš Zeman by měl podle předsedy senátu Miloše Vystrčila z ODS vysvětlit zacházení Hradu s dopisem od čínského velvyslanectví. Šéf horní komory to řekl po jednání s místopředsedy Senátu a šéfy stranických klubů. 

V dopise ambasáda varovala před negativními důsledky plánované cesty zesnulého předsedy senátu Jaroslava Kubery z ODS na Tchaj-wan. Dopis podle Vystrčila staví Česko do role čínského lokaje a označil ho za vměšování.

„Dle mého názoru a přesvědčení jednoznačným vměšováním jiného státu do vnitřních záležitostí České republiky, a zároveň je to dopis výhrůžný až vyděračský,“ řekl Vystrčil.

Na stanovisku k dopisu čínského velvyslanectví kvůli tchajwanské misi senátorů by se podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka z ČSSD měli shodnout všichni ústavní činitelé. Společné stanovisko by měli přijmout 11. března.

Výrok týdne analyzují Lukáš Valeš, politolog z Katedry veřejné správy Právnické fakulty Západočeské univerzity v Plzni a Jiří Schneider, bezpečnostní expert a ředitel Aspen Institute.

autoři: Věra Štechrová , jpr
Spustit audio

Související