Petr Hartman: Na hrubý čínský pytel může patřit hrubá Vystrčilova záplata

26. únor 2020

Na hrubý pytel patří hrubá záplata. V tomto duchu hodlá reagovat předseda Senátu Miloš Vystrčil na dopis, ve kterém varovala Čína jeho předchůdce Jaroslava Kuberu před cestou na Tchaj-wan.

Tedy do země, kterou považuje Peking za jednu ze svých provincií. Zároveň jde o stát, který investuje v České republice mnohonásobně více než Čína.

Čtěte také

Neexistuje tudíž důvod, aby Tchaj-wan čeští politici ignorovali. To byla také jedna z hlavních motivací, proč se na tento ostrov chtěl spolu s podnikateli vydat Jaroslav Kubera. Vysloužil si za to ostrý dopis z čínského velvyslanectví.

Podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka šlo o velmi nestandardní způsob komunikace. Kuberův nástupce v čele Senátu Miloš Vystrčil charakterizoval dopis jako výhružný, až vyděračský.

Oba dva se shodli na tom, že je potřeba na něj reagovat. Jak moc ostře, o tom se bude teprve diskutovat. Aby česká odpověď měla patřičnou váhu, měli by se na ní shodnout nejvyšší ústavní činitelé. Prezident, premiér i předseda Poslanecké sněmovny patří k pragmatickým politikům, kteří nemají na vyhrocování napětí s Čínou zájem.

Stačí cestu uskutečnit

Jejich postoj se tak promítne do obsahu odpovědi na zmiňovaný dopis, i když její formulaci navrhne ministr zahraničí. Ten vyznává sice pragmatický, ale také kritický přístup k Číně.

Čtěte také

Podle Petříčka je potřeba dávat diplomatickým způsobem najevo, že Česká republika je suverénní stát, který má jiný pohled na fungování světa, na demokracii a také na dodržování lidských práv než Peking.

Otázkou zůstává, jestli podobně česko-čínské vztahy vnímají i ostatní ústavní činitelé. V nedávné minulosti jsme byli například svědky toho, jak se Miloš Zeman, Bohuslav Sobotka, Milan Štěch a Jan Hamáček distancovali od setkání tehdejšího ministra kultury Daniela Hermana s dalajlámou. Rychlost a způsob reakce zrovna neodpovídaly tomu, že zastupují suverénní stát, který nechce vystupovat vůči Číně v pozici podřízeného vazala.

Odpověď Miloše Zemana, Andreje Babiše, Miloše Vystrčila a Radka Vondráčka na dopis čínského velvyslanectví Jaroslavu Kuberovi názorně ukáže, jestli se přístup českých politiků zásadně změnil. Jestli budou diplomatickým tónem vyžadovat respekt a změnu komunikace čínských politiků a diplomatů s českými protějšky. Pochopitelně pokud se na nějaké společné reakci vůbec shodnou.

Petr Hartman

Chce-li Miloš Vystrčil skutečně přišít na hrubý pytel hrubou záplatu, nepotřebuje k tomu ostatní ústavní činitele. Stačí uskutečnit Jaroslavem Kuberou plánovanou cestu na Tchaj-wan. Do toho se mu podle všeho příliš nechce. Jinak by nespoléhal na konzultaci s prezidentem a ministrem zahraničí. Ti mu jen těžko dají pro návštěvu Tchaj-wanu zelenou. Zároveň však nemají šanci předsedovi Senátu v této cestě zabránit.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Hartman
Spustit audio